Menu

Rum El Dorado 12 YO 0,7l

Cechy produktu

  • Producent Demerara 
  • Rodzaj rum 

Opis

wyszukany i wielokrotnie nagradzany rum z Gujany, wytworzony z melasy. Powstaje w gorzelni Diamond - jednej z najstarszych w kraju. Dojrzewa w beczkach po amerykańskiej whiskey. W odróżnieniu od rumów wytwarzanych w systemie solera oznaczenie wieku - 12 lat - odnosi się w tu nie do najstarszego, lecz najmłodszego destylatu w mieszance. Kolor: miedziany. Zapach: bujny i bogaty, fenomenalna kombinacja miodu spadziowego i brązowego cukru, suszonych owoców tropikalnych, czekolady i przypraw korzennych. Kropla wody ujawnia subtelne nuty kwiatowe. Smak: kolisty, słodko-korzenny, bardzo wyszukany; nasycony nutami suszonych owoców, rodzynek, śliwki, banana oraz orzechów i orzechów prażonych, melasy i przypraw korzennych. Finisz: wytrawny, wybitnie długi.

El Dorado 12 YO może poszczycić się długim szeregiem wyróżnień - o jego walorach najlepiej świadczy fakt, że wygrał aż 7 z pierwszych 10 edycji Caribbean Rum Taste Test, odbywających się co roku w Londynie.

kolekcja rumów El Dorado pochodzi z należącej do firmy Demerara gorzelni Diamond - najstarszej ze wciąż czynnych gorzelni w kraju, której początki datuje się na rok 1670. Jednocześnie uprawa cukru, jak i produkcja rumu sięgają w Gujanie XVII w., a wiążą się z aktywnością, z jednej strony, holenderskich kolonizatorów, z drugiej zaś - kupców i przedsiębiorców brytyjskich. Brytyjscy plantatorzy zaczęli otwierać pierwsze destylarnie jeszcze w latach 50. Dwadzieścia lat później każda, choćby minimalna plantacja miała swój alembik, na początku XVIII w. Zaś takich plantacji - mniejszych i pokaźniejszych - z przylegającymi do nich gorzelniami było ok. 300. W kolejnych stuleciach następowała powolna, ale systematyczna koncentracja kapitału; plantacje i gorzelnie skupiali w swoich rękach coraz konkretniejsi producenci (pod koniec XIX w. Było ich łącznie ok. 180), ale techniki wypracowane w poprzedniej epoce przetrwały.

poprzez cały ten czas gorzelnictwo w Gujanie wiązało się ściśle z Królewską Marynarką Wojenną - najpotężniejszą flotą wojenną świata. Pierwsze przepisy dotyczące codziennego przydziału rumu dla marynarzy, a co za tym idzie pierwsze nań zamówienia, pojawiły się w 1677 roku. Niespełna pół wieku później gorzelnia działająca przy plantacji Port Mourant stała się oficjalnym dostawcą Admiralicji. Rum musiał być ciężki, słodki, gęsty i skoncentrowany - taki najlepiej nadawał się do grogu, chętnie pitego na pełnym morzu. Potrzebne także musiał być dostatecznie mocny, by sprostać próbie ognia. W próbie tej zawartość każdej beczki weryfikowano polewając trunkiem proch i podpalając go - dopiero gdy zapłonął, beczka mogła trafić pod pokład. Eksperyment taki dowodził,napoju niczym nie rozcieńczono ani nie sfałszowano, a ponadto, w razie jakiegoś nieszczęścia, nie stanowił on zagrożenia dla zmagazynowanego prochu. Ten bowiem, nawet i zamokły, nadal pozwalał oddać skuteczną salwę z okrętowych dział.

Demerara pozostaje wierna temu królewsko-marynarskiemu stylowi i gorzelniczym tradycjom Gujany. W 2007 roku przy gorzelni Diamond otwarto muzeum i Centrum Dziedzictwa Rumu, które upamiętniać ma jego 350-letnie dzieje na terenie tej byłej kolonii brytyjskiej. Z prawdziwymi pomnikami przeszłości spotkamy się tam jednak na każdym kroku - dość powiedzieć, że w gorzelni znajduje się - i wciąż pozostaje w użyciu! - aparat Coffey'a do destylacji ciągłej, skonstruowany w roku 1880. Na wyposażeniu są też dwa alembiki częściowo stworzone z drewna, oba liczące sobie ponad 250 lat oraz francuska kolumna destylacyjna Savalle'a, także pochodząca z XVIII w. I odziedziczona po gorzelni Uitvlught. Ze sprzętem tym czas obszedł się na tyle łaskawie, iż stanowi on o niemało więcej niżeli tylko turystyczną atrakcję.

Gorzelnia Diamond produkuje rocznie do 26 mln litrów alkoholu, co czyni ją jednym z największych producentów w rejonie Karaibów. Do wyrobu rumów El Dorado - jej flagowej marki - stosowana jest trzcina cukrowa z lokalnych upraw. Gorzelnia ma własne kultury drożdży i stosuje własny, trójstopniowy proces fermentacji melasy. Proces ten zachodzi w trzynastu fermentatorach o objętości 22 tys. Galonów (ok. 83 tys. Litrów) każdy i trwa od 24 do 26 godzin. Fermentacja przebiega w kontrolowanej temperaturze 28-32°C, gotowy nastaw zawiera między 6,5 a 7% alkoholu. Do destylacji wykorzystuje się dziewięć przeróżnych sprzętów, w tym trzy dwukolumnowe aparaty Coffey'a i dwa czterokolumnowe aparaty Savalle'a. Diamond słynie jednak w głównej mierze z dwóch alembików i czwartego, historycznego aparatu Coffey'a, pozyskanych z nieczynnych już gorzelni Port Mourant, Versailles i Enmore. Są to najprawdziwsze zabytki, a zarazem najstarsze wciąż czynne urządzenia tego typu na świecie.

Właśnie w tych urządzeniach destylowane są rumy El Dorado. Podwójny alembik z Port Mourant o łącznej pojemności 5 tys. Galonów (ok. 19 tys. Litrów) daje destylat o oleistej konsystencji, gęsty i niesamowicie bogaty w smaku. Drugie urządzenie, mniejsze, o objętości 2 tys. Galonów (ok. 7,5 tys. Litrów), daje destylat łagodniejszy i bardziej elegancki, o umiarkowanej konsystencji i charakterystycznym, korzenno-kwiatowym aromacie. Trzecie, podwójny aparat Coffey'a, ma największą moc przerobową i stanowi o smaku najmłodszych rumów w linii: El Dorado 5 YO i El Dorado 8 YO. Destylaty dojrzewają w beczkach po amerykańskiej whiskey - w magazynach gorzelni znajduje się ich przeszło 40 tys. Ze względu na tropikalny klimat (rum leżakuje w temperaturze rzędu 30-34°C) cykl utleniania się alkoholu jest raczej gwałtowny. To z kolei w krótkim czasie pozwala uzyskać delikatny i pełen niuansów bukiet aromatyczny, atrakcyjnie ewoluujący w toku maturacji.

Po tym czasie, pod okiem mistrza gorzelniczego Demerara, destylaty są mieszane, rozcieńczane wodą i butelkowane. Od najmłodszego, co najmniej pięcioletniego, aż do liczącego sobie co najmniej ćwierć wieku, rumy El Dorado cieszą się doskonałą opinią najsurowszych krytyków i najszczególniej wymagających koneserów.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.