Menu

Whiskey Jack Daniel's Bottled-in-Bond 50% 1l

Cechy produktu

  • Producent Jack Daniel Distillery 
  • Rodzaj whisky 

Opis

Limitowana edycja najsłynniejszej na świecie Tennessee whiskey, produkowana dla upamiętnienia ustawy z 1897 roku, która odmieniła amerykańskie gorzelnictwo. Współcześnie ustawa ta - znana właśnie jako Bottled-in-Bond Act - nie jest utrzymywana w mocy i stanowi raczej zabytek z dziedziny prawa. Uchwalona przed ponad 120 laty wprowadzała jednak bardzo rygorystyczne przepisy, ograniczając wcześniejszą swobodę sprzedawców alkoholu. Powodem była troska o zdrowie publiczne: przed wprowadzeniem ustawy właściciele barów i sklepów mieli właściwie całkowitą dowolność, jeżeli chodzi o pochodzenie, zawartość i skład trunków, którymi handlowali. Normą było łączenie taniego alkoholu o neutralnym smaku z najróżniejszymi substancjami nadającymi barwę i smak. Niektóre - jak sok z buraka - nie były niebezpieczne. Inne - jak opalane kości zwierzęce i drewniane szczapy zbierane z pogorzelisk - mogły budzić wątpliwości natury moralnej. Jeszcze inne - jak amoniak czy terpentyna - były po prostu toksyczne. Gorzelnicy, którzy nie mogli pozwolić sobie na psucie i podrabianie swych wyrobów, na własną rękę podjęli pewne próby przeciwdziałania temu procederowi. Jack Daniel's zmienił i zestandaryzował kształt butelek - powszechnie dziś znana butelka o kwadratowej podstawie pojawiła się w 1895 roku. Na mocy ustawy Bottled-in-Bond wprowadzono z kolei specjalny certyfikat, który otrzymywały wyłącznie alkohole spełniające szereg wymagań. Whiskey musiała pochodzić z jednej destylarni i musiała powstać w jednym sezonie gorzelniczym. Następnie leżakowała cztery lata w magazynach nadzorowanych przez administrację rządową. Przed zabutelkowaniem rozcieńczano ją do 50% zawartości alkoholu, lecz nie wolno jej było rozcieńczać niczym prócz wody. Na dodatek na etykiecie musiały znaleźć się czytelne informacje wskazujące miejsce destylacji i butelkowania.

Jack Daniel's Bottled-in-Bond spełnia oczywiście wszystkie te wymagania. Aromat bardziej skoncentrowany aniżeli wersja No. 7 - w pierwszej chwili słodki, karmelowo-cukrowy z odrobiną mandarynki. Po chwili nabiera bardziej syropowego charakteru; pojawiają się nuty palonego karmelu, dębiny, ziół i bzu. Smak początkowo nawet słodszy niżeli zapach; intensywna wanilia i nuty kwiatowe. Głębiej na języku wyczujemy już dębinę, nieco dymu i goździka. Goździk dominuje na finiszu, kremowym, oleistym i ostrym.

Słodka, naturalna, nieskrępowana niczym oprócz przepisów prawa - taka jest Jack Daniel's Bottled-in-Bond. Dla kolekcjonerów Tennessee whiskey pozycja obowiązkowa.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.