Pestki moreli BadaPak zwane nieraz są morelowym migdałem. W swym składzie zawierają wit B17 – amigdalinę. Wśród witamin zwrócić uwagę należy dodatkowo na obecność witaminy B15 (kwas pangamowy) i witaminy A, C i E (silny przeciwutleniacz). Na dodatek pestki moreli BadaPak bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają wielkie ilości magnezu, białka, a także błonnika pokarmowego.
Pestki moreli BadaPak mogą być użytkowane jako dodatek do potraw, koktajli, dżemów, likierów. Można je jeść na surowo a także zmielić i dodawać do zup i soków.
Uwaga!
Pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy. Zalecana przez Unię Europejską dzienna ilość pestek wynosi dwie sztuki. Nie powinny ich spożywać dzieci, kobiety w ciąży a także kobiety karmiące.
Morela jest popularnym drzewem owocowym. Wywodzi się z Azji,obecnie uprawiana jest w wielu zakątkach Europy. Nasz klimat może być zbyt ascetyczny dla tej rośliny. Niejednokrotnie nie przetrzymuje ona wiosennych przymrozków. Dlatego uprawiana jest w miejscach o nieco łagodniejszym klimacie np. W Turcji, Iranie, Włochach. Owoce moreli są drobne, zbliżone smakiem do brzoskwiń. Jadalne są także ich pestki.
Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane w dodatku sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten i produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).
zdjęcia towaru są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.
producent stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak informacje zawarte w opisie artykułu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii artykułu.
podane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak jeszcze mogą być danymi literaturowymi.