Menu

ROTMISTRZ PILECKI OCHOTNIK DO AUSCHWITZ (opr. miękka)

Cechy produktu

  • ISBN 9788377732007 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Adam Cyra 
  • Wydawnictwo RM 
  • Ilość stron 446 
  • Rok wydania 2017 

Opis

W latach 1944-1956 stracono w Polsce kilka tysięcy osób należących do antykomunistycznych organizacji niepodległościowych. Ofiarami tych zbrodni byli także dawni więźniowie KL Auschwitz, w tym rotmistrz Witold Pilecki, zaliczany przez historyków do sześciu najodważniejszych ludzi europejskiego ruchu oporu.

Pileckiemu przyszło żyć w nad wyraz burzliwych czasach. Każda ze zmieniających się epok historycznych odcisnęła na nim swoje piętno. Był uczestnikiem wojen w 1920 i 1939 roku, jednak to lata 1940–1943, kiedy jako ochotnik stał się twórcą konspiracji wojskowej w KL Auschwitz, stanowią najszczególniejszy element jego życiorysu. Jako oficer AK walczył w Powstaniu Warszawskim, był jeńcem obozów w Lamsdorf i Murnau, po wojnie wstąpił do II Korpusu Polskiego gen. Władysława Andersa we Włoszech. Pozostał zamordowany strzałem w potylicę w więzieniu na Mokotowie 25 maja 1948 roku. W lipcu 2006 r. Prezydent RP Lech Kaczyński w uznaniu zasług Witolda Pileckiego i jego oddania sprawom ojczyzny odznaczył go pośmiertnie Orderem Orła Białego. W 2013 roku pozostał awansowany na pułkownika.

Książka skupia się typowo na działalności Witolda Pileckiego w organizowaniu konspiracji wojskowej w Auschwitz, gromadzi również popularny raport z 1945 roku napisany po ucieczce z obozu.
Celem biografii jest pokazanie jak Witold Pilecki wywiązał się w swym życiu z zadań, które stawiała przed nim historia.

ISBN: 9788377732007
Kod paskowy: 9788377732007
Autorzy: Cyra Adam
Wydanie: 1
Rok wydania: 2014
Kod wydawcy: 20215
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 446
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 15.8x21.3cm
Głębokość (mm): 30
Waga: 0.67
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.