Menu

Bezpieczeństwo i jakość żywności - Stanisław Kowalczyk (opr. miękka)

Cechy produktu

  • ISBN 9788301187323 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Stanisław Kowalczyk 
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowe Pwn 
  • Ilość stron 416 
  • Rok wydania 2016 

Opis

Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób ukazuje zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy aktualnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej.

Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Skutkiem tego stanu rzeczy są jednocześnie zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy w głównej mierze wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w rezultacie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku zanieczyszczenia, a także ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej.

W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie i obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca mieści nieszablonowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. Drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w rozmiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor oferuje dodatkowo działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.


„Publikacja proponuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy,ponadto przedstawia uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności."
Prof. Dr hab. Mieczysław Obiedziński

ISBN: 9788301187323
Kod paskowy: 9788301187323
Autorzy: Kowalczyk Stanisław
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 20411
Miejscowość: Warszawa
ilość stron: 416
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 17.0x25.0cm
Głębokość (mm): 20
Waga: 0.69
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.