Menu

Kształtowanie kultury bezpieczeństwa i higieny pracy w organizacji (opr. miękka)

Cechy produktu

  • ISBN 9788360200926 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Ejdys Joanna 
  • Wydawnictwo Politechnika Białostocka 
  • Ilość stron 182 
  • Rok wydania 2010 

Opis

Problematyka bezpieczeństwa i higieny pracy (bhp) nie należy do najważniejszych obszarów badawczych dotyczących zarządzania. Zaledwie 1% realizowanych badań jest związanych z tą motywem. Statystyki są niezwykle niekorzystne, zwłaszcza w aspekcie wysokich społecznych i finansowych kosztów związanych z bhp. Analizy ekonomiczne dotyczące warunków pracy i ich skutków prowadzone są od lat. Całkowite koszty związane z niewłaściwymi warunkami pracy w krajach Unii Europejskiej szacuje się na 2,8% PKB.
Wśród priorytetów badawczych z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w UE-25 znalazły się badania dotyczące kształtowania kultury bezpieczeństwa i higieny pracy przez wprowadzanie zarządzania bhp, wzmocnienie roli społecznej odpowiedzialności biznesu i rozpowszechnianie odkryć nauki, a także przykładów prawidłowej praktyki.
Głównym celem opracowania jest usystematyzowanie terminów dotyczących pojęcia kultura bezpieczeństwa, narzędzi kształtowania kultury bezpieczeństwa, a także metod pomiaru poziomu kultury bezpieczeństwa w organizacji.
Książka przeznaczona jest dla pracodawców, przedstawicieli służb bhp oraz wszelkich zainteresowanych problematyką kształtowania kultury bezpieczeństwa i higieny pracy na poziomie organizacyjnym. Poznanie narzędzi kształtowania właściwej kultury bhp i jej pomiaru stanowi znaczny element w procesie ciągłego doskonalenia organizacji. Podręcznik może być użytkowany w procesie kształcenia na studiach pierwszego stopnia na kierunku bezpieczeństwo i higiena pracy praz na studiach podyplomowych dotyczących tej tematyki.

Spis treści

Wprowadzenie

1. Kultura bezpieczeństwa i higieny pracy w organizacji Monika Stankiewicz, Marta Sznajder
1.1. Podstawowe terminy i definicje
1.2. Kultura bezpieczeństwa i higieny pracy a wypadkowość
1.3. Kultura bezpieczeństwa i higieny pracy w praktyce

2. Badanie poziomu bezpieczeństwa pracy w przedsiębiorstwie Monika Stankiewicz, Marta Sznajder
2.1. Efekty działalności w obszarze bezpieczeństwa i higieny pracy
2.2. Pomiar warunków środowiska pracy
2.3. Pomiar kultury bezpieczeństwa i higieny pracy
2.4. Wybrane metody badania poziomu bezpieczeństwa pracy w przedsiębiorstwie

3. System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy narzędziem kształtowania kultury bezpieczeństwa organizacji Joanna Ejdys
3.1. Międzynarodowe standardy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
3.2. Oczekiwania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy według normy PN-N-18001
3.3. Motywy wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
3.4. Potężne i słabe strony systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
3.5. Znormalizowane systemy zarządzania bhp narzędziem oceny kultury bezpieczeństwa

Bibliografia
Streszczenie
Summary
Wykaz tabel
Wykaz rysunków

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.