Menu

Stymulowanie innowacyjności pracowników [Pietroń-Pyszczek Agata, Piwowar-Sulej Katarzyna] (opr. miękka)

Cechy produktu

  • ISBN 9788361872641 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Agata Pietroń-Pyszczek|Katarzyna Piwowar-Sulej 
  • Wydawnictwo Marina 
  • Ilość stron 136 
  • Rok wydania 2013 

Opis

W XX wieku nastąpił poważny postęp techniczny i cywilizacyjny. Pojawiło się dużo wynalazków ułatwiających człowiekowi życie. Sporo państw położyło nacisk na innowacje. Innowacje są bez wątpienia warunkiem potrzebnym do przetrwania i rozwoju współczesnych organizacji.

Tworzenie i wdrażanie innowacji jest uwarunkowane licznymi czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi, spomiędzy których można wyróżnić uwarunkowania wspólne dla wszystkich typów organizacji, a także niepowtarzalne dla branży, charakteru prowadzonej działalności, wielkości organizacji, formy własności czy profilu działania. Jednym z składników wpływających na innowacyjność przedsiębiorstwa jest jego wewnętrzny potencjał postępowy.

Od innowacyjności ludzi zależy innowacyjność organizacji. Twórcami nowych pomysłów – także w procesach gospodarczych – są bowiem zawsze ludzie. Potencjał nowoczesności pracowników jest ściśle związany z poziomem ich kreatywności, co nie oznacza, iż pozyskanie zasobów ludzkich o wysokich zdolnościach twórczych daje przedsiębiorstwu gwarancję rozwoju i pokonania konkurentów. Aby tak się stało, niezbędne jest stworzenie optymalnych warunków organizacyjnych i społecznych ukierunkowanych na ukształtowanie środowiska, w którym realne będzie gospodarowanie potencjałem postępowym zatrudnionych.

Przyjęto zatem, że potencjał ten może być pozyskiwany, kształtowany i wreszcie lepiej lub gorzej użytkowany na zapotrzebowania organizacji. Takie myślenie znalazło odzwierciedlenie w konstrukcji niniejszego opracowania, która obejmuje cztery stanowcze części:
1. Innowacje – typy i kulturowe uwarunkowania ich tworzenia.
2. Kreatywny pracownik – jego atrybuty i możliwości pozyskiwania.
3.Kadra kierownicza wobec zapotrzebowania zarządzania kreatywnością.
4. Kształtowanie proinnowacyjnego środowiska pracy.

Potencjał postępowy pracowników może być pozyskiwany, kształtowany i wreszcie lepiej lub gorzej wykorzystywany na potrzeby organizacji. Opis i analiza przypadków zawartych w książce powinny pomóc czytelnikowi uporządkować wiedzę w przekroju następujących pytań:
•W czym przejawia się nowoczesność podmiotu gospodarczego i na ile jest ona uzależniona od kontekstu kulturowego?
•Jak ograniczać ryzyko błędnych decyzji w trakcie rekrutacji kreatywnych pracowników?
•Jakich zachowań powinien unikać menedżer w procesie kierowania ludźmi o wysokim potencjale progresywnym?
•Co robić, aby uaktywnić i spożytkować rozpoznany w pracownikach potencjał twórczy?

Adresaci publikacji

Publikacja przeznaczona jest w istocie szerokiemu profilowi czytelników. Adresatów zawartych w niej treści można podzielić na trzy niewykluczające się wzajemnie grupy, tj.:
•osoby, którym zależy na rozwoju personelu i czują się współodpowiedzialne za tworzenie środowiska stymulującego innowacyjność w miejscu pracy (pracownicy działów HR, menedżerowie liniowi różnorodnych szczebli zarządzania oraz menedżerowie projektów);
•osoby profesjonalnie zajmujące się edukacją (wykładowcy akademiccy, trenerzy, a także coachowie);
•studenci, słuchacze studiów podyplomowych z zakresu zarządzania;
•pasjonaci problematyki nowoczesności samodzielnie dbający o rozwój swojego potencjału.

Podtytuł: Problemy ergonomiczne
ISBN: 9788361872641
Kod paskowy: 9788361872641
Autorzy: Pietroń-Pyszczek Agata, Piwowar-Sulej Katarzyna
Rok wydania: 2013
Kod wydawcy: 26168
Miejscowość: Wrocław
ilość stron: 136
Oprawa: Miękka
PKWiU: 58.11.1
Format: 16.5x24.0cm
Głębokość (mm): 10
Waga: 0.24
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.