Menu

Cukier Trzcinowy Nierafinowany Demerara 1kg

Cechy produktu

  • Producent Marco Polo 
  • Rodzaj cukier brązowy 
  • Wielkość opakowania 1000 g

Opis

Cukier trzcinowy ma bardzo niepowtarzalny karmelowy posmak. Składa się on ze komponentów soku z trzciny: kwasów organicznych, acetaldehydu i alkoholi. Na ogół występująca formą są kryształki, jako cukier biały i brązowy. Nie wszyscy wiedzą lecz można wyszczególnić parę form cukru trzcinowego. Należą do nich:
  • Niekrystaliczny syrop trzcinowy – gęsty syrop o barwie od złotej do ciemnobrązowej zawierający do 50% sacharozy
  • Cukier w kryształkach rafinowany – biały lub brązowy o zawartości sacharozy do 99%
  • Cukier nieodwirowany – cukier w kostkach, który gromadzi melasę i ok. 80% sacharozy, ma barwę od żółtawobrązowej do prawie czarnej, w rozmaitych rejonach znany jest pod innymi nazwami: jaggery w Afryce, gur w Indiach i Bangladeszu, desi w Pakistanie, chancaca w Peru, panela w Wenezueli oraz piloncillo, czy rapedura.
  • Cukier Demerara – cukier wirowany, otrzymywany po pierwszej krystalizacji syropu trzcinowego, ma obfite żółte kryształy i lepką konsystencję.
  • Cukier Muscovado zwany też Barbados – jest to produkt trzeciej krystalizacji syropu trzcinowego o niedużych ciemnobrązowych ziarnach i lepkiej konsystencji.
Kraj Pochodzenia: Madagaskar

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.