Inulina zaliczana jest do żywności praktycznej. To naturalny probiotyk, który wspomoże także cykl walki z otyłością. Występuje z formie białego proszku, który wykazuje zdolności pochłaniania wody. W ten sposób może być stosowana do żelowania i zagęszczania potraw.
Pozwala tym samym ograniczyć dodatek tłuszczy i ograniczyć kaloryczność posiłków. Posiada neutralny smak i zapach, co zwiększa możliwości wykorzystania jej w kuchni. Inulina to wielocukier, który poprawnie wpływa na mikroflorę jelitową naszego organizmu.
Wspiera namnażanie pożytecznych bakterii, a tym samym może wspomóc pracę układu immunologicznego. Naukowcy oprócz działania prebiotycznego zwracają uwagę na inne korzyści zdrowotne płynące ze spożywania inuliny.
Badania naukowe wykazały jej pozytywne działanie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, a także kostnego. Inulina powiększa wchłanianie niektórych komponentów mineralnych ze spożywanych pokarmów (w głównej mierze wapnia i magnezu), a także obniża stężenie trójglicerydów we krwi.
Wpływa należycie na profil lipidowy osocza. Skład: Inulina 92,4 %, glukoza, fruktoza, sacharoza