Menu

Notes Konserwatorski Tom 19 (opr. miękka)

Cechy produktu

  • ISBN 9788370097813 
  • Oprawa miękka 
  • Wydawnictwo Biblioteka Narodowa 
  • Ilość stron 224 
  • Rok wydania 2018 

Opis

Numer 19 specjalistycznego konserwatorskiego periodyku zdaje sprawę z nowych zadań i problemów, przed jakimi stają konserwatorzy, jak opisana poprzez Ewę niezbędnicką modernizacja magazynowca BN, dopasowująca warunki tam panujące do międzynarodowych norm, lub analizowane poprzez Małorzatę Wiercinską wyjście konserwatorów poza środowiska naukowe, otwarcie na organizacje społeczne i takie grupy społeczne jak amatorscy historycy, którzy mogą skorzystać z rad i konsultacji konserwatorów coraz częściej prowadzących szkolenia.

W numerze opublikowane zostały ponadto artykuły poświęcone szczegółowym zagadnieniom, mającym obszerne znaczenie dla korzystnego zachowania zbiorów. Bogdan F. Zerek zajął się problemem oświetlenia obiektów w trakcie wystaw i sposobami zminimalizowania niszczącego działania światła.

W części "Notesu" poświęconej pracom badawczym można zapoznać się z przykładami użycia nowoczesnych preparatów, takich jak Bookkeeper i Aquazol 500, i z analizą efektywności dezynfekcji w koreańskim systemie BIO-MASTER.

Obszernie został potraktowany temat przeglądów obiektów i prac konserwatorskich wykonywanych w związku z digitalizacją zbiorów bibliotecznych i muzealnych. Podstawowym zadaniem digitalizacji jest ochrona obiektów poprzez ich skanowanie lub fotografowanie, a w efekcie dostarczenie odbiorcom realnie kompletnego i jak najkorzystniejszego zapisu cyfrowego.

Czytelnik ma również okazję prześledzić konserwację japońskiego albumu fotograficznego (Krzysztof Dudek), a także spojrzeć świeżym okiem na grafiki Napoleona Ordy (Zofia Maniakowska-Jazownik, Yulia Lisai). Wreszcie w tym numerze przedstawiono wspomnienie o Halinie Rosie, nauczycielce kilku pokoleń konserwatorów papieru.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.