Mikrobiologia jest nauką o drobnoustrojach (mikroorganizmach). Zajmuje się cechami morfologicznymi, właściwościami biochemicznymi, rolą w środowisku naturalnym, właściwościami chorobotwórczymi, jak również zastosowaniem drobnoustrojów w przemyśle. Podstawowy schemat badania drobnoustrojów obejmuje: wstępną obserwację makroskopową i mikroskopową, wyosobnienie ciekawego nas ustroju w postaci czystej hodowli, określenie jego cech morfologicznych, rodzaju wzrostu na podłożach stałych i płynnych, zbadanie jego atrybuty biochemicznych i fizjologicznych, a także ustalenie ewentualnej roli wyizolowanego mikroorganizmu w środowisku naturalnym, w przebiegu choroby albo możliwości wykorzystania w procesie przemysłowym. Zwalczanie drobnoustrojów jest także jedną z dziedzin mikrobiologii ogólnej we wszystkich przypadkach, w których występowanie niektórych z nich jest wręcz szkodliwa. Istnieje także możliwość zakażenia mikrobiologicznego, dlatego pracownicy laboratoriów posiadają najwyższe kwalifikacje zawodowe i duże doświadczenie, wykonują swoją pracę posługując się wyłącznie sprzętem zmechanizowanym i korzystają z pełnego zabezpieczenia osobistego.
Książka mieści przegląd zagadnień mikrobiologii ogólnej, łączących się tematycznie z problematyką ćwiczeń odbywanych poprzez studentów specjalności: mikrobiologicznej, biochemicznej i biofizycznej, fizjologicznej, a także biologii środowiskowej.
W związku z niepełnym opracowaniem niektórych tematów, przekazana została literatura pomocnicza i uzupełniająca.
...