Menu

Dobór metod oceny wybranych cech jakościowych żywności. Darmowy odbiór w niemal 100 księgarniach!

Cechy produktu

  • ISBN 9788366199194 
  • Autor Katarzyna Pawlak-Lemańska 
  • Wydawnictwo Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu 
  • Ilość stron 183 
  • Rok wydania 2019 
  • Tematyka biznes i ekonomia 

Opis

W towaroznawstwie produktów spożywczych pojęcie jakości jest szeroko stosowane i odnosi się jednocześnie do i producenta, jak i do konsumenta żywności. Jakość, rozumiana jako zaspokojenie lub przekroczenie oczekiwań klienta, w odniesieniu do żywności obejmuje niemało różnorodnych aspektów i determinowana jest poprzez szereg czynników. Jej złożony charakter oddaje termin „całkowitej jakości żywności” (ang. Total food quality) obejmujący różnorodne atrybuty wynikające z natury oraz z jego oceny przez konsumenta. Szereg opisujących produkt cech określa się przy pomocy wachlarza technik i metod standaryzujących i obiektywizujących pomiar tych właściwości produktów spożywczych, które wpływają na percepcję i zakup poprzez potencjalnych konsumentów. Przedstawiona monografia jest publikacją wpisującą się w kierunek interdyscyplinarnych badań dotyczących metod oceny i kontroli jakości żywności w sposób wielokierunkowy i holistyczny. Mieści problemy naukowe z pogranicza takich dyscyplin, jak towaroznawstwo, marketing, zarządzanie jakością czy badania nad zachowaniem i psychologią konsumenta. Głównym celem pracy była ocena jakości wybranych produktów żywnościowych uwzględniająca charakterystykę ich cech i oczekiwań konsumenta z nimi związanych z zastosowaniem metod fizykochemicznych, sensorycznych i konsumenckich. Do realizacji pracy wybrano kompilację zaawansowanych metod instrumentalnych oceniających jakość wewnętrzną , a także metod stosowanych w badaniach konsumenckich opartych na pomiarach poszerzonej jakości oczekiwanej i doświadczanej.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.