Menu

Elastyczne formy zatrudnienia we włoskim i polskim prawie pracy. Szanse i zagrożenia

Cechy produktu

  • ISBN 9788364054556 
  • Autor Magdalena Rycak;Angelica Riccardi 
  • Wydawnictwo Uczelnia Łazarskiego 
  • Ilość stron 167 
  • Rok wydania 2019 

Opis

rozciągliwe formy zatrudnienia stanowią jedno z największych wyzwań stojących przed współczesnym prawem pracy (czy szerzej prawem zatrudnienia). Ustawodawca musi rozstrzygnąć, w jakimzakresie i pod jakimi warunkami dopuścić konstrukcje prawne odbiegające od tradycyjnego modelu zatrudnienia.

Nadal istnieje potrzeba opracowań naukowych poruszających tę problematykę.Dodatkowym walorem książki jest zestawienie polskich tekstów z artykułami opisującymi sytuację we Włoszech. Po pierwsze, włoski rynek pracy jest dotknięty licznymi problemami.

Częśćspośród nich pod pewnymi względami może przypominać zjawiska znamionujące zatrudnieniew Polsce. Rozwój atypowych form zatrudnienia, w tym zatrudnienia niepracowniczego, jest dynamiczny, a nawet niekontrolowany.

Po drugie, włoski ustawodawca zdecydował się na kolekcję reform,które miały zmienić rynek pracy. Przynajmniej część z wprowadzonych rozwiązań warto rozwa-żyć w kontekście zjawisk obserwowanych w Polsce. Po trzecie, prawo włoskie może dostarczyćprzykładów nowych koncepcji w zakresie kwalifikowania zatrudnienia jako zatrudnienia pracowniczego (co w kontekście polskich problemów jest wyjątkowo ciekawe).

Książkę można uznaćza kompleksową prezentację przeróżnych aspektów zatrudnienia elastycznego (atypowego), z tym żeczęść polska koncentruje się na ogół na zatrudnieniu pracowniczym. Omawiane są równocześnie poszczególne formy zatrudnienia, jak też kwestie związane z ochroną zbiorową.

Nie zabrakło wreszcie szerszej refleksji z perspektywy polityki zatrudnienia, a także socjologii pracy. Wszystko to czyniksiążkę ważną i niebanalną pozycją.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.