Menu

Obróbka skrawaniem. Podstawy, dynamika, diagnostyka - Krzysztof Jemielniak (PDF)

Cechy produktu

  • ISBN 9788378148609 
  • Autor Krzysztof Jemielniak 
  • Wydawnictwo Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej 
  • Ilość stron 392 
  • Rok wydania 2018 

Opis

Obróbka skrawaniem zajmuje i w dającej się przewidzieć przyszłości będzie zajmować pozycję dominującą wśród konwencjonalnych metod kształtowania. Wynika to z precyzyjności obróbki, nieosiągalnej innymi metodami, a także sprężystości - od kilku lat, zwłaszcza w przemyśle lotniczym, obserwuje się tendencję do obróbki złożonych elementów z pełnego materiału, co ogranicza czas ich wykonania, dzięki eliminacji realizowania przygotówki, jej transport itd.

Niniejszy podręcznik powstał w wyniku ponad czterdziestoletnich doświadczeń autora zarówno w badaniach z zakresu obróbki skrawaniem jak i prowadzeniu zajęć dydaktycznych, zwłaszcza wykładów. Ze względu na zainteresowania naukowe autora, a także potrzeby przedmiotów, do których podręcznik ten ma służyć („Obróbka skrawaniem”, „Wysokoproduktywna obróbka Skrawaniem” i „automatyczny nadzór wytwarzania”), w podręczniku tym obok podstaw obróbki skrawaniem, szczególną uwagę poświęcono zagadnieniom dynamiki cyklu skrawania i automatycznej diagnostyki stanu narzędzia i procesu skrawania.

W książce przedstawiono aktualny stan wiedzy w zakresie:• progresywnych materiałów narzędziowych,• Procesów tworzenia wióra, sił skrawania i zjawisk grzewczych, • Zużycia i solidność ostrza, a także skrawalności materiałów konstrukcyjnych• Dynamiki procesu skrawania• Diagnostyki stanu narzędzia i procesu skrawania• Obróbki tworzyw wykorzystywanych w przemyśle lotniczym.Książka jest adresowana do studentów wydziałów mechanicznych uczelni technicznych, jak także to inżynierów mechaników, technologów, pracowników ośrodków badawczych, pragnących odświeżyć i pogłębić swoją wiedzę w zakresie obróbki skrawaniem.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.