CROSTATA to silikonowa forma idealnie nadająca się do słodkich albo słonych wypieków. Prosta w czyszczeniu i przechowywaniu. Najbardziej modna forma do wypieku tart. Kolor: brąz rozmiary: Ø 280, h 30 mm Zakres temperatury: -40°C do +280°C Przepis na tartę z jabłkami elementy ( na przeciętnej wielkości formę, ok.
28- 30 cm): - 3/4 kostki zimnego masła- 2 szklanki mąki - 4 żółtka- 1/2 - 3/4 szklanki cukru- dwie, trzy łyżki śmietany albo mleka- łyżka cukru waniliowego nadzienie: - 1,5 kg twardych, kwaśnych jabłek- trzy łyżki cukru na wierzch: - 4 białka- 4 łyżki cukru pudru Masło posiekać nożem i momentalnie zagnieść z resztą składników.
Gdyby było twarde i kiepsko się zagniatało, dorzucić dodatkowo łyżkę, dwie mleka albo śmietany. Ciasto zawinąć w folię aluminiowa i włożyć do lodówki na godzinę albo do zamrażarki na 20 minut. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać cukier i podsmażać ok. 5-7 minut w rondlu z grubym dnem. Jeśli powstanie sok - odlać. Jeśli ktoś lubi, może dodać łyżeczkę cynamonu. Ja wykorzystałam ok. 1 l jabłek ze słoika.
Zimne ciasto rozwałkować ( by było łatwiej - pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Piekarnik ustawić na 160 st. Ciastem wykleić formę, obciąć ewentualne nierówne brzegi (ja robię to nożyczkami), ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolkami czy ryżem, aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia.
Piec ok. 15 minut, zdjąć papier i trzymac ciasto w piecu jeszcze pięć minut. Wyjać blaszkę z piekarnika, nie wyłączać temperatury. Wyłożyć jabłka na ciasto. Ubić białka na niesprężystą pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru.
Ubijać aż piana będzie lśniąca. Przełożyć do dekoratora z końcówką gwiazdka i wyciskać rozetki lub nakładać piane łyżką, wytwarzając zwichrowane pagórki. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 120 stopni i nie czekając az się schłodzi, wstawić ciasto.
Piec ok. 40 minut. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/tarta-z-jabkami.html#sthash.ehl1uQWg.dpuf