Tajine to bajeczne naczynie i potrawa pochodząca z północnej Afryki, mająca swoje specjalnie miejsce w arabskiej kulturze. W przepisach na egzotyczny i pachnący przyprawami posiłek odszukasz jagnięce lub drobiowe mięso, rozmaite warzywa, bataty, ryż albo kuskus. Ten delikates dostał się do Francji poprzez Algierczyków, pochodzących z jej byłej kolonii. Soczystą potrawą możesz radować się jednocześnie w sercu Paryża, jak i w minimalnej restauracji w Maroku. Jeśli z ochotą próbujesz nowych smaków, tajine jest wyprodukowany dla Ciebie. Stożkowy zarys pokrywki jest genialny do długiego gotowania na niedużym ogniu. Para, która skrapla się w czubku naczynia, ścieka po jego ścianach i podlewa komponenty. Garnek wykorzystasz jeszcze do prędkiego przygotowania posiłków na parze z minimalną ilością tłuszczu. Eksperymenty możesz przeprowadzać na kuchence i w piekarniku – naczynie nadaje się do użytku w temperaturach od -20°C do +270°C. O marce: Francuska rodzinna firma Emile Henry znana jest wszystkim, którzy zakochali się w sztuce pieczenia i gotowania. Ręcznie tworzone ceramiczne naczynia najwyższej jakości sprawią, iż Twój obiad zyska nowy smak. Unikatowe produkty, dzięki którym nie tylko pieczenie i gotowanie, ale także podawanie do stołu daje sporo radości, są obecne w naszych domach już od 1848 roku. Dzięki specjalnej technice ceramika jest oporna na uderzenia i zarysowania, więc śmiało możesz kroić w naczyniach. Co więcej, wszystkie produkty Emile Henry są trafne do zmywarki do naczyń, piekarnika, a nawet zamrażarki! Przepis na najlepsze ciasto każda rodzina ma inny, lecz jeśli chodzi o naczynie, numer jeden to bezsprzecznie Emile Henry.