Moje konto
  • Szynkowar 1,5L Rossler - MM99 Szynkowar 1,5L Rossler - MM99

Szynkowar 1,5L Rossler - MM99

1 oferta z 1 sklepu

Informacje o produkcie

Opis produktu:

Szynka domowej produkcji z szynkowara ... to wspaniałe rozwiązanie dla tych ,którzy

mają dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepach niewiadomego pochodzenia i są uczuleni na konserwanty.

Produkcja szyneczki (peklowana karkówka,schab czy wołowina) w tym szynkowarze nie

nastręczy nam kłopotu ,ponieważ jest banalnie prosta ,a sama szyneczka jest

przepyszna ,soczysta ,pachnąca ,ponieważ nie zawiera konserwantów ,sztucznych

dodatków ,w smaku niepowtarzalna !!!!

Wymiary:

Pojemność : 1,5l

Wysokość całkowita: 23,5cm

Wysokość tuby: 21cm

Średnica

10,5cm

Dzięki swojej prostej budowie łatwy w użyciu i czyszczeniu

Przepis na pyszną domową szynkę:

Składniki:

- 0,90 kg szynki lub łopatki

- 25 g soli peklowej

- 2 ząbki czosnku ( jeżeli ktoś nie lubi nie musi dodawać)

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka żelatyny

- 1 łyżeczka cukru pudru

- 0,1 litra wody

Wykonanie:

1. Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na mniejsze kawałeczki (aby łatwiej nam było upchać je w szynkowarze), następnie każdy kawałek lekko ubijamy tłuczkiem i wsypujemy 25 g soli pekolowej. Wszystko dokładnie dłuższą chwilkę mieszamy- ugniatamy, zawijamy w worek i wstawiamy na 3-4 godz. do lodówki.

2. Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, dodajemy do niego 0,1 litra wody z płaską łyżeczką cukru pudru, dokładnie mieszamy, dosypujemy łyżeczkę żelatyny, nadal mieszamy, dodajemy majerankę i wyciśnięty czosnek i wszystko mieszamy.

Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy ( jest w zestawie razem z szynkowarem) i do środka ciasno układamy mięsko, staramy się nie pozostawiać w środku powietrza. Kiedy mięsko jest już w środku ,zawiajamy końcówkę woreczka, nakładamy metalowy talerzyk , przycisk i sprężynę, przykręcamy zaworek. Tak przygotowane mięso wkładamy na 2 doby do lodówki.

3. Po tym czasie wykładamy szynkowar do garnka wypełnionego wodą, tak aby woda była 3-4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowarki i parzymy 2 godziny w temp. 80 stopni C.

4. Po 2 godzinach wykładamy szynkowar do zimnej wody w celu ochłodzenia, a potem jeszcze przez noc trzymamy w lodówce.

Smacznego!

Komentarze i pytania

Zadaj pytanie dotyczące produktu lub zostaw komentarz na jego temat.