Menu

ARCHIWUM RINGELBLUMA KONSPIRACYJNE ARCHIWUM GETTA WARSZAWY TOM 16 PRASA GETTA WARSZAWSKIEGO (opr. twarda)

Cechy produktu

  • ISBN 9788361850984 
  • Oprawa twarda 
  • Wydawnictwo Żydowski Instytut Historyczny 
  • Ilość stron 894 
  • Rok wydania 2017 

Opis

Niniejszy tom dokumentów posiada tytuły prasowe wydawane przez Bund i jego młodzieżową organizację Cukunft w getcie warszawskim w latach 1940–1942. Zaprezentowano tu tytuły i numery pism zachowanych w Archiwum Ringelbluma, uzupełnione o numery i tytuły znajdujące się w innych kolekcjach archiwalnych. Dzięki temu czytelnik uzyskuje skategoryzowaną w jednym tomie całą przystępną prasę Bundu wydawaną w języku żydowskim (jidysz) i polskim. Artykuły zawierają informacje dotyczące gettowej codzienności oraz sytuacji Polaków pod okupacją niemiecką, stosunków polsko-żydowskich i działań wojennych. Poszczególne artykuły dają możliwość nie tylko poznania stanu świadomości ludzi tamtego czasu, lecz też pokazują, jak szybki był wówczas obieg informacji. Skatalogowane w jednym tomie wszystkie aktualnie przystępne numery konspiracyjnej prasy bundowskiej ukazują się po raz pierwszy w języku polskim. Dużo z nich – zniszczonych, rozproszonych po różnych kolekcjach archiwalnych – było dotychczas niedostępnych dla czytelnika, nawet specjalisty. Ich edycja wypełnia istotną lukę w badaniach poświęconych działalności Bundu i jego młodzieżowych organizacji w okresie II wojny światowej.
  • Autorzy: Rusiniak-Karwat Martyna, Jarkowska-Natkaniec Alicja
  • Ciężar: 1,6
  • Format: 16.5x23.5cm
  • ISBN: 9788361850984
  • Języki: polski
  • Kod wydawcy: 31377
  • Miejscowość: Warszawa
  • Nr kolejny tomu: 16
  • objętość: 894
  • Oprawa: Twarda
  • PKWiU: 58.11.1
  • Rok wydania: 2017
  • kolekcja procesu: Archiwum Ringelbluma
  • typ publikacji: KS
  • Wydanie: 1
  • Wydawca: Żydowski Instytut Historyczny
  • Wysokość: 50

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.