Menu

Kuchnia średniowieczna 125 przepisów (opr. miękka)

Cechy produktu

  • ISBN 9788364363054 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Galmiche Philippe|René Husson 
  • Wydawnictwo Oficyna Naukowa Ewa Pajestka-Kojder 
  • Ilość stron 144 
  • Rok wydania 2015 

Opis

Drodzy Smakosze!
prezentując wam te przeciętniewieczne przepisy kuchenne, zapraszamy do odbycia podroży w czasie w poszukiwaniu naszych korzeni.
Nasi przodkowie używali obficie przypraw korzennych, gotowali wielobarwne potrawy o smakach budzących dziś czasem zaskoczenie. Nie znali pomidorów, ziemniaków ani papryki, które miały się pojawić znacznie później. Nie mieli talerzy ani widelców, posługiwali się tylko łyżkami i nożami. Jedli palcami, a jedzenie nakładali na drewnianą deseczkę albo kromkę chleba, zwaną po francuski souppe, a po włosku zuppa.
mało znamy przeciętniewiecznych dzieł kulinarnych, dopiero na początku XIV stulecia skrybowie i kuchmistrze zaczęli spisywać na pergaminie traktaty, kopiowane ręczne, a potem wielokrotnie przedrukowywane. W tych książkach kucharskich zawarte jest dziedzictwo kuchni rzymskiej, wrażenia z podroży na Wschód i smakołyki szykowane poprzez kuchmistrzów z najznamienitszych dworów europejskich. Dzięki wprowadzeniu przypraw korzennych, rozwojowi hodowli, karczowaniu lasów pod nowe uprawy mogła się pojawić kuchnia bardziej przeróżna i dostępna nie tylko dla wybrańców. Wykorzystuje ona produkty sezonowe, zapoczątkowuje łączenie rozmaitych komponentów i smaków. Kuchnia średniowieczna to rozkosz dla oka i podniebienia; kucharz wprowadza w życie popularne zalecenie greckiego lekarza Hipokratesa:
?Niech twoje pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem?. Autorzy średniowiecznej literatury kulinarnej dbają,dopasować przepisy do ówczesnych zaleceń zdrowotnych. Niezastąpiony hipokras? średniowieczne wino z przyprawami korzennymi? przypomina o przywiązaniu tamtej epoki do Hipokratesa. Średniowieczni lekarze i kuchmistrze, choć nie znali precyzyjnego składu zróżnicowanych potraw, dostrzegali już wówczas ich dobroczynny wpływ na zdrowie. Kasztany jadalne, śledzie, cebulę, pory i inne produkty zaleca się dziś jako źródło kwasów omega 3, mikro- i makroelementów, a także przeciwutleniaczy.
Życzymy wam więc wybornych potrawek, polewek, pasztetów, placuszków..., którym smaku dodaje kulinarna podroż w głąb dziejów!


Autorzy: Ren Husson, Philippe Galmiche
EAN: 9788364363054
Format: 16x22 cm
liczba stron: 144
ISBN: 9788364363054
Oprawa: broszurowa
Rok wydania: 2015
Wydawnictwo: Oficyna Naukowa

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.