Kraj: Kenia
Region: Debo
Plantacja: Kanyenyaini Farmers
Wysokość upraw: 1820 m n.p.m.
Odmiana botaniczna: SL28, Ruiru
cykl obróbki: Washed.
Data palenia: 12 lutego 2019
Stacja obróbki Githiga istnieje od 1988 r. Jest częścią projektu Kanyenyaini Farmers Co-operative Society, który skupia prawie tysiąc okolicznych farmerów. Stacja ta, podobnie jak inne farmy i inne zakłady zajmujące się produkcją kawy, są wspierane poprzez partnera Dorman’s, Coffee Managment Services (CMS). Ich celem jest rozszerzenie produkcji kawy i zapewnienie dobrych warunków życia plantatorów. Ich wparcie polega na nieprzerwanym szkoleniu pracowników, a także utrzymywanie wysokich wynagrodzeń oraz dofinansowanie farm.
Kawa charakteryzuje się złożoną, soczystą kwasowością. W aromacie wyczuwalne są nuty kwiatowe i czarnych porzeczek. W smaku wyczuć możemy nuty czarnej porzeczki, brzoskwini i grejpfruta. Całości dopełnia krągłe gładkie body i długi słodki posmak.