Bueno Momento.
Kawę znamionuje obfita zawartość kofeiny, gęsta bursztynowa crema, zharmonizowany smak i mocny aromat. Ręcznie zebrane ziarna fermentują w ceramicznych zbiornikach znajdujących się nad ziemią, a następnie suszone w szklarniach w warunkach kontrolowanego mikroklimatu. To wszystko sprawia, że to bardzo lubiany, skomplikowany do zdobycia towar. Doskonała do przygotowania klasycznego espresso i cappuccino. Wyczuwalne nuty orzechów i czekolady. Kawa pochodzi z minimalnych plantacji, których właściciele nie używają pestycydów ani innych nawozów do uprawy kawowców.
Bueno Momento.
Wypalona została w stopniu średnio ciemnym, dzięki temu smak jest znakomicie stabilny. Intensywny aromat w połączeniu z subtelną kwasowością wspaniale oddaje charakter regionu.
informacje o kawie:
Producent: Palarnia Kawy Maestrocafe
Nazwa: Bueno Momento
Gatunek: Arabica 50% Robusta 50%
Kraj pochodzenia: Afryka, Brazylia
Kraj wypalania: Polska
Intensywność smaku: 4/5
Stopień wypalenia: 4/
Espresso to pojedynczy artykuł ekstrakcji kawy, który powstaje poprzez przelanie wody o stosownej
temperaturze (około 88-92 st. C) pod odpowiednim stałym ciśnieniem poprzez zmielone ziarna.
poprawny czas przygotowania naparu to ok. 20 sekund, poprawnie przygotowane espresso ma objętość 30 ml.
Łączy w sobie smaki: gorzki, kwaśny i słodki, lecz warto zaznaczyć, iż jest to układ wzorowy, w rzeczywistości smaki zależne są od użytej mieszanki ziaren.