Menu

Roastains - Etiopia Kercha

Cechy produktu

  • Producent Figa Coffee 

Opis

Roastains - Etiopia Kercha

Została obrobiona klasyczną dla Etiopii metodą suchą, zwaną też naturalną. Całe, nienaruszone owoce kawy suszone są zaraz po zebraniu na specjalnych stołach (African Raised Bed), na słońcu albo pod zacieniającą je plandeką, w zależności od nasłonecznienia. Kawa nie może wyschnąć za szybko, powinno to trwać od 11 do 21 dni.

Ziarna pochodzą ze stacji obróbki Mokonisa, leżącej w miejscowości Kercha. Mokonisa w języku Oromo jest nazwą najsilniejszego drzewa znanego Etiopczykom. Sama stacja należy do Israela Degfy, wydajnego managera i człowieka sukcesu, który nigdy nie zapomniał o swych rodakach. Israel jest właścicielem marki zajmującej się obróbką i eksportem kawy w Etiopii - Kerchanshe. Przekazuje na rozwój społeczności lokalnych aż 10% zysków z działalności producenta.

Profil sensoryczny: Kisiel truskawkowy, dzika jagoda, czerwone wino, herbatniki


Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.