Ekonomika w rolnictwie jest podręcznikiem składającym się z dwóch części, przeznaczonym do nauki zawodów: technik rolnik, technik ogrodnik, technik mechanizacji rolnictwa i w szkołach policealnych.
Część I posiada definicje podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych. Obejmuje treści wprowadzające: charakterystykę produkcji rolniczej, czynniki produkcji, organizację gospodarstwa rolnego, klasyfikację kosztów. Omówione są warunki funkcjonowania rynku rolnego zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej. Poszczególne rozdziały dotyczą tak ważnych dla indywidualnych wytwórców zagadnień, jak: polityka strukturalna w Unii Europejskiej, polityka państwowa w zakresie dochodów, podatków, ubezpieczeń, kredytów bankowych, obrotu gruntami rolnymi i ochrony środowiska. Podręcznik posiada liczne przykłady, a także pakiet pytań umożliwiających samodzielną pracę ucznia.
Część II obejmuje tematy: działania marketingowe w agrobiznesie, funkcjonowanie przedsiębiorstwa i rachunkowość. Omówiono ponadto prawne podstawy zakładania gospodarstw agroturystycznych.
Nr dopuszczenia MEN: 06/2007
Część I posiada definicje podstawowych pojęć i kategorii ekonomicznych. Obejmuje treści wprowadzające: charakterystykę produkcji rolniczej, czynniki produkcji, organizację gospodarstwa rolnego, klasyfikację kosztów. Omówione są warunki funkcjonowania rynku rolnego zarówno w Polsce, jak i w Unii Europejskiej. Poszczególne rozdziały dotyczą tak ważnych dla indywidualnych wytwórców zagadnień, jak: polityka strukturalna w Unii Europejskiej, polityka państwowa w zakresie dochodów, podatków, ubezpieczeń, kredytów bankowych, obrotu gruntami rolnymi i ochrony środowiska. Podręcznik posiada liczne przykłady, a także pakiet pytań umożliwiających samodzielną pracę ucznia.
Część II obejmuje tematy: działania marketingowe w agrobiznesie, funkcjonowanie przedsiębiorstwa i rachunkowość. Omówiono ponadto prawne podstawy zakładania gospodarstw agroturystycznych.
Nr dopuszczenia MEN: 06/2007