W warunkach klimatycznych naszego kraju, z powodu niedostatecznej ilości opadów w sezonie wegetacyjnym wyjątkowo nieraz występują niedobory wody, których rezultatem są wielkie wahania wysokości zbiorów i jakości plonów w poszczególnych latach. Najmniejsze opady w sezonie wegetacyjnym występują na terenie środkowej Polski, a ich ilość nie przekracza 350mm. Według S. Baca (1980) na około 24% powierzchni naszego kraju występuje ujemny bilans wodny — o niedoborach wody powyżej 100mm, na 16,6% powierzchni występują warunki przeciętne z niedoborami rzędu 40-60mm, a tylko 13,9% ma dodatni bilans wodny. Wielkość niedoborów wodnych zmienia się w poszczególnych latach i mogą one występować w rozmaitych rejonach kraju, choćby w tych, w których przeciętna suma opadów i wielolecia jest wysoka. W całej środkowej Polsce oraz na terenach północno-wschodnich i południowo-zachodnich mogą występować niedobory wodne do 200 mm raz na 5 lat i 100 mm co drugi rok. W niektórych latach mogą być nawet wyższe i sięgać 250, a nawet 300 mm. Do najbardziej niekorzystnych zjawisk należy zaliczyć obecność wielkich niedoborów wody w ciągu kolejnych 4, 5, a choćby 6 lat. Należy także posiadać na uwadze nierównomierne rozłożenie opadów w okresie wegetacji. W niektórych latach, mogą wystąpić krótkie okresy suszy, które spowodują obniżenie plonu, pomimo że suma opadów nie będzie odbiegała od normy.
Tak spora zmienność warunków pogodowych tworzy konieczność dopełniania niedoborów wody poprzez nawadnianie, gdyż bez tego nie można uzyskać w gospodarstwie wysokich, stabilnych i prawidłowej jakości plonów. Nawadnianie zezwala na także terminowy wysiew (bez opóźnień) i sadzenie warzyw oraz ich terminowy zbiór.
spośród wielu znanych sposobów nawadniania, przeważnie stosuje się deszczowanie w polowej uprawie warzyw, a w ostatnich latach na coraz obszerniejszą skalę używa się nawadniania kroplowego. Zakup i instalacja urządzeń do nawadniania warzyw jest jednak inwestycją dość kosztowną,w sytuacji wystąpienia suszy, koszty tej inwestycji mogą się zwrócić w przeciągu jednego roku. Czynnik, który ogranicza nawadnianie upraw warzyw polowych to brak dostatecznej liczby ujęć wodnych — zarówno z wód powierzchniowych, jak i głębinowych.
Spis treści
WPROWADZENIE
ZNACZENIE WODY W UPRAWIE WARZYW
GOSPODARKA WODNA W GLEBIE
Retencja wody w glebie
Potencjał wodny gleby
Wilgotność gleby
ŹRÓDŁA WODY l JAKOŚĆ WODY DO NAWADNIANIA
Jakość wody do nawadniania
Zasolenie gleby
Koncentracja chlorków
Zawartość sodu w glebie
występowanie pierwiastków toksycznych dla ludzi, zwierząt i roślin
SYSTEMY NAWADNIAJĄCE
Nawadnianie deszczowniane
komponenty deszczowni
warianty deszczowni
użycie deszczowni
Nawadnianie kroplowe
Budowa systemu kroplowego
Nawadnianie warzyw polowych za pomocą systemu kroplowego
Eksploatacja systemu kroplowego
USTALANIE TERMINÓW NAWODNIEŃ
Ocena niedoboru wody w roślinie
Ocena niedoboru wody w glebie
Ustalanie terminów nawadniania na podstawie przebiegu pogody
technologia NAWADNIANIA WARZYW
Warzywa kapustne
Kalafior
Brokuł
Kapusta głowiasta biała, czerwona i włoska
Kapusta brukselska
Kalarepa
Kapusta pekińska
Jarmuż
Warzywa cebulowe
Cebula
Por
Czosnek
Warzywa psiankowate
Pomidor
Papryka
Warzywa dyniowate
Ogórek
Dynia
Melon, kawon
Warzywa korzeniowe
Marchew
Seler korzeniowy
Burak ćwikłowy
Pietruszka
Pasternak
Warzywa strączkowe
Fasola
Groch
Bób
Warzywa liściowe
Sałata siewna
Seler naciowy
Szpinak
Warzywa rzepowate
Rzodkiewka
Brukiew i rzepa
Warzywa wieloletnie
Szparagi
Rabarbar
Literatura uzupełniająca