Książka jest dedykowana dla uczniów klas I i II technikum o zawodzie technik żywienia, specjalizacja - żywienie zbiorowe i o zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego. Publikację polecamy także uczniom liceum profilowanego o profilu: rolniczo-spożywczym, blok tematyczny - podstawy przetwórstwa żywności, a także słuchaczom policealnego studium zawodowego o specjalności: żywienie zbiorowe.
Omówiono w niej budowę i działanie urządzeń do obróbki mechanicznej i grzejnej ascetycznców żywnościowych, do sporządzania i ekspedycji napojów, a także maszyn chłodniczych i do mycia naczyń. Dodatkowo przekazano podstawowe wiadomości z rysunku technologicznego, części maszyn, wiadomości o instalacjach elektrycznych, wodnych i kanalizacyjnych, obiegu chłodniczym oraz o projektowaniu technicznym zakładów żywienia zbiorowego.
Omówiono w niej budowę i działanie urządzeń do obróbki mechanicznej i grzejnej ascetycznców żywnościowych, do sporządzania i ekspedycji napojów, a także maszyn chłodniczych i do mycia naczyń. Dodatkowo przekazano podstawowe wiadomości z rysunku technologicznego, części maszyn, wiadomości o instalacjach elektrycznych, wodnych i kanalizacyjnych, obiegu chłodniczym oraz o projektowaniu technicznym zakładów żywienia zbiorowego.