Miody dodawane są do gorących napojów, deserów, lodów, ciast i ciasteczek i muesli. Wykorzystywane są także do smarowania pieczywa. Poza tym może być składnikiem marynat do mięs. Na jego bazie przygotowuje się sosy do potraw. Miód jest też składnikiem alkoholi. Wyróżnia się miody kwiatowe, spadziowe i mieszane. Mogą mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą. W zależności od surowca, z jakiego powstał, może mieć barwę od białej, po jasno żółtą aż do brunatno-brązowej. Znane są ze swoich właściwości antybakteryjnych, zwalczają zaparcia, zwiększają apetyt, koją nerwy i pobudzają do pracy mózg. Bez trudu może zastąpić tradycyjny cukier. W Polsce najczęściej kupowany jest miód lipowy, ponieważ jest bardzo łatwo przyswajalny. Trawi się w ciągu niepełnych 2 godzin. W kategorii miody znajdziesz różnorodny wybór produktów takich jak miody eukaliptusowe, rozmarynowe, leśne, gryczane, manuka, kasztanowe i wiele innych.