Nabiał, czyli produkty pochodzenia mlecznego takie jak sery, twarogi, jogurty, śmietany, maślanki i kefiry znajdują powszechne zastosowanie w każdej kuchni. Mogą być daniem głównym, albo smacznym dodatkiem. Nabiał można spożywać bez względu na porę dnia. Jest niezastąpiony na śniadania, kolacje lub lekkie przekąski. Na bazie śmietany i jogurtu powstają smaczne sosy i dressingi do sałatek, mięs i warzyw. Zawiera dużą ilość wapnia, pierwiastka niezbędnego do budowy kości i zębów, łatwo przyswajalne białko, tłuszcze, sole mineralne i witaminy. Jest niezbędnym składnikiem pełnowartościowej diety, ale nie warto z nim przesadzać. Warto uzupełniać dietę w nabiał produkowany na bazie mleka roślinnego np. kokosowego, sojowego, ryżowego. W kategorii nabiał, znajdziesz jogurty, sery, napoje mleczne, margaryny i wiele innych produktów.