producent Yoshida Metal Industry Co., Ltd. (Yoshikin) powstała w 1954 r. W prefekturze Niigata, w mieście Yoshida. W 1960 roku wprowadziła na rynek kolekcję noży Bunmei Gincho, które na przestrzeni lat podbiły japoński rynek noży kuchennych. Z biegiem lat firma intensywnie rozwijała swoją technikę produkcji. Te zabiegi sprawiły, że Yoshikin stworzył nóż od czubka ostrza po rękojeść wytworzony z jednego fragmentu stali. Pierwszą linię flagowych noży GLOBAL w 1985 roku zaprojektował światowej sławy projektant Komin Yamada. Wykorzystując wyłącznie najlepsze materiały i uwzględniając najnowocześniejsze trendy w designie, stworzył artykuł nieśmiertelny. Linia GLOBAL to synonim najwyższej jakości. Są nieodłącznym elementem pracy najkorzystniejszych, światowych szefów kuchni, a także amatorów sztuki kulinarnej w domowym zaciszu.Noże GLOBAL tworzone zostały wyłącznie z najwyższej jakości materiałów. Do wyrobu klingi zastosowano opatentowaną poprzez Yoshikin wysokowęglową stal nierdzewną Cromova 18 - zawierającą 18% chromu, molibden, a także wanad. Materiał ten poddaje się najpierw obróbce grzejnej w temperaturze 1000 st.C, następnie obróbce podzerowej w temperaturze -80 st.C, po czym ponownie się nagrzewa. Wymrażanie powoduje znaczący wzrost twardości stali do poziomu 56-58 w skali C Rockwella. Ten progresywny proces sprawia, że finalnie nóż zachowuje ostrość znacznie dłużej towar ze zwykłego stopu. W dodatku jest wyjątkowo oporny na rdzę, przebarwienia i korozję.typową cechą noży GLOBAL jest wypukły szlif głowni, widoczny na jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi – od grzbietu do krawędzi ostrza – nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki czemu ostrze kroi widocznie efektywniej, a artykuł łatwiej odchodzi. Każdy nóż jest nieprzeciętnie wyważony i opracowany tak, żeby jak najlepiej leżał w rąk. Ich płynny kształt i jednorodna budowa likwiduje zakamarki w których mogłyby zbierać się resztki jedzenia czy bród. Noże GLOBAL mają oryginalną, kropkowaną rękojeść. Jej powierzchnia pokryta regularnymi wgłębieniami, gwarantuje pewny uchwyt i uniemożliwia wyślizgnięciu się noża z dłoni, czy podrażnieniom skóry. Nóż GLOBAL GSF-50 ma dość uniwersalne wykorzystanie w kuchni. Cienkie i ostro zakończone ostrze połączone z wygodną, płaską rękojeścią ułatwia nad nim kontrolę. Wykonanie: stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) o twardości 56-58 HRC. Długość ostrza 15 cm, waga noża 122g....