Tłuszcze to podstawowy, obok węglowodanów i białka, komponent naszej diety. W dobrze zbilansowanej diecie tłuszcze powinny pokrywać 1/3 naszego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze roślinne takie jak oliwy i oleje nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć, dlatego należy je dostarczać razem z pożywieniem. Warto sięgać po wielonasycone kwasy takie jak omega-6 i omega-3. Nie wszyscy z nas zdają sobie sprawę, że niektóre oleje nie nadają się do smażenia, np. olej z pestek dyni lub olej słonecznikowy. Podobnie jak oliwy. Oliwa extra virgin polecana jest do potraw niewymagających wysokich temperatur. Najlepiej stosować je wyłącznie na zimno, do sałatek. Najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są oleje kokosowy lub palmowy. Miłośnicy sałat nie wyobrażają sobie też kruchej sałaty z octem balsamicznym, winnym lub jabłkowym. Octy mają niezastąpione walory smakowe.