Menu

LenVitol, olej lniany tłoczony na zimno, 500 ml

Cechy produktu

  • Producent DYSTRYBUCJA OLFARM SP. Z O.O. 

Opis

OPISLenVitol Olej lniany tłoczony na zimno Oleje świata 500ml Oleofarm -odpowiedni stosunek kwasów omega 3 do omega 6 -gromadzi nienasycone kwasy tłuszczowe -wspiera układ krążenia -wspomaga odporność -gromadzi witaminę E, która jest antyoksydantem Olej lniany LenVitol® powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno.

Olej lniany jest produktem, który możemy uznać na nasze Polskie superfoods. Jego drogocenne parametry były doceniane już w starożytności. Olej ten jest tłoczony z nasion siemienia lnianego zwyczajnego.

Ma żółte zabarwienie, cierpki zapach i specyficzny smak.cechuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi [jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi].

Tłoczenie tego oleju zachodzi w temperaturze poniżej 50 poziomów Celsjusza. Jest to warunek konieczny, bo zostały zachowane wartości odżywcze oleju na których nam zależy. Głównie ma to wpływ na kwasy tłuszczowe.Utrzymanie dobrego stanu zdrowia wymaga stabilnego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.Olej ten cechuje się odpowiednim stosunkiem kwasów tłuszczowych omega dla naszego organizmu.

gromadzi on nienasycone kwasy tłuszczowe, które są nad wyraz znaczne dla naszego organizmu, ponieważ nie jesteśmy w stanie sami ich syntetyzować, dlatego muszą one zostać dostarczone z pożywieniem. Omega -3 i omega-6 w adekwatnych proporcjach pozytywnie wpływają na układ krążenia.

Te wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na stan błon wszystkich komórek, które znajdują się w naszym organizmie. Biorą dodatkowo udział w syntezie wielu procesów, które mają wpływ na układ krwionośny, jego regulację i regenerację.ponadto olej lniany pozytywnie wpływa na pracę organów wewnętrznych i ma wpływ na powiększenie wytrzymałości.

Pomaga w łagodzeniu problemów skórnych, wspomaga nawilżenie skóry i zwiększa jej wytrzymałość na czynniki zewnętrzne środowiska. Mieści na dodatek wysoką zawartość witaminy E, która jest antyoksydantem. Jest ona zwana witaminą młodości ponieważ wpływa na opóźnienie procesów starzenia oraz usuwając wolne rodniki z naszego organizmu ma pozytywny wpływ na cały organizm i chroni go przed wieloma chorobami.

Witamina ta wpływa na poprawne funkcjonowanie wzroku, a je niedobór może zwiększać podatność na infekcje. Olej lniany w diecie może być użytkowany do sałatek, pieczywa, w koktajlach i owocowych smoothie.

Warto pamiętać jednak, iż olej ten nie powinien być podgrzewany, żeby nie tracił swoich wartości odżywczych.Olej lniany możemy również stosować zewnętrznie. Jest to komponent wielu artykułów kosmetycznych, ale możemy stosować go na dodatek bezpośrednio na skórę w celu olejowania skóry i włosów, a także do masażu.

Pomaga w łagodzeniu problemów skórnych, wspomaga nawilżenie skóry i zwiększa jej odporność na czynniki zewnętrzne środowiska. Na włosy działa nawilżająco, a także pomaga w zwalczaniu rozdwajających się końcówek.Przechowywanie oleju lnianego powinno odbywać się w warunkach chłodniczych.

Wartościowe kwasy omega-3 są wyjątkowo nietrwałe i prosto się utleniają, gdy produkty, które zawierają je w składzie nie są przechowywane w optymalnych warunkach. Powinien być przechowywany w lodówce, najlepiej w ciemnym szkle i chroniony do światła.

Oleje, które są niskolinolenowe, czyli zawierają wyjątkowo małą liczba tłuszczów omega-3, a bardzo znaczna omega-6 j. Niestety nie ma on już tak prozdrowotnych właściwości jak wersja wyokolinolenowa. CIEKAWOSTKIPierwsze informacje o oleju lnianym z około 650 roku p.n.e.

Hipokrates natomiast polecał stosować ten olej na problemy z układem pokarmowym.Olej lniany jest podstawowym komponentyem „Diety budwigowej". Nazwa jej pochodzi od niemieckiej biochemik Johanna Budwig.

Oleje, które są wysokolinolenowe niejednokrotnie są nazywane „Budwigowymi".Olej lniany jest używany w malarstwie do zabezpieczania powierzchni obrazów. Składnikiolej lniany tłoczony na zimno wysokolinolenowy Wartość energetyczna (energia) 3434 kJ/835 kcal Tłuszcz, w tym: 93 g kwasy tłuszczowe nasycone 8,9 g kwasy tłuszczowe jednonienasycone 15 g kwasy tłuszczowe wielonienasycone 69 g Węglowodany, w tym: 0 g cukry 0 g Białko 0 g Sól 0 g Omega-3 (kwas alfa-linolenowy) 56 gOmega 6 (kwas linolowy) 13 gSPOSÓB SPOŻYCIAOlej lniany powinien być wykorzystywany wyłącznie na zimno – nie należy podgrzewać i smażyć na nim potraw, gdyż sprawia to utratę wartości odżywczych.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temp.

4-10°C, w szczelnie zamkniętej butelce, z dala od źródeł światła.UWAGIPartie oleju lnianego mogą różnić się od siebie smakiem, aromatem i kolorem (dopuszczalny jest np. Posmak goryczkowy, ziołowy itp.), co nie wpływa na jakość oleju.

Może wytrącić się naturalny osad.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.