Kuchnia gazowa 4-palnikowa z piekarnikiem elektrycznym GLB.40.3

Kuchnia gazowa 4-palnikowa z piekarnikiem elektrycznym GLB.40.3

  • Cena od: 8817
Oferty 1-1 ułożone według:

Informacje o produkcie

Kuchnia gazowa 4-palnikowa z piekarnikiem elektrycznym GLB.40.3

Przezbrojenie urządzenia na inny gaz oraz przeprowadzenie stosownych regulacji może wykonywać wyłącznie uprawniony przez ŁZM LOZAMET pracownik - instalator. Po przystosowaniu urządzenia do zasilania innym gazem instalator zobowiązany jest usunąć starą tabliczkę znamionową oraz przymocować właściwą tabliczkę znamionową z parametrami właściwymi dla danego gazu.W celu przystosowania palników nawierzchniowych do spalania danego gazu, należy:1) Zdjąć ruszty (rys.3 i 4 poz.2), głowice płomieniowe (rys.7, poz.12+14), korpusy-mieszalniki (rys.7, poz.9+11) oraz płyty podpalnikowe (rys.3 i 4, poz.3).2) Zamontować dysze główne palników nawierzchniowych (rys.7, poz.1) właściwe dla odpowiedniego gazu i palnika zgodnie z tablicą 3.3) Wyregulować dopływ powietrza pierwotnego palników nawierzchniowych: zwolnić śrubę (rys.7, poz.8) mocującą tuleję - inźektor (rys.7, poz.3+5) ustawić parametr "X" wg tablicy 3 właściwy dla odpowiedniego palnika dokręcić śrubę blokując tuleję w ustawionym położeniu.4) Wyregulować palniki pilotowe palników nawierzchniowych:- zapalić palniki pilotowe wykonując czynności wg rozdz.3.3.1 pkt. 1wyregulować każdy palnik pilotowy przy pomocy iglicy regulacyjnej (rys.7 poz.6) oraz przesłony regulacyjnej powietrza pierwotnego (rys.7 poz.7) tak aby uzyskać płomień pilotowy o długości 15-e-2 Omm.5) Zamontować płyty podpalnikowe (rys.3 i 4, poz.3), korpusy-mieszalniki (rys.7, poz.9+11), głowice płomieniowe (rys.7, poz.12+14), ruszty (rys.3 i 4, poz.2).6) Wyregulować minimalne ciśnienie dysz głównych (min. płomień) palników nawierzchniowych: zapalić palniki nawierzchniowe wykonując czynności wg rozdz.3.3.1 pkt. 1 i 2ustawić pokrętło kurka regulowanego palnika w pobżenie minimalnej mocy cieplnej (rys.6) pozostałe kurki ustawić w położeniu maksymalnej mocy cieplnej (rys.6)wyregulować minimalne ciśnienie na dyszy głównej palnika nawierzchniowego przy pomocy iglicyregulacyjnej kurka (rys.5).

• 4-palnikowa z piekarnikiem elektrycznym• wymiary: 900 x 900 x 850 mm• zasilanie: ~230V 50 Hz• moc elektryczna: 4,2 kWMoc cieplna [kW] 19,5; 22,5; 24; 30Zużycie gazu E(G20) [ m3/h] 2,06; 2,37; 2,53; 3,17LOZAMET produkuje kuchnie gastronomiczne gazowe i elektryczne z płytami żeliwnymi oraz elektryczne z płytą ceramiczną. Kuchnie LOZAMET to urządzenia najwyższej jakości, bezpieczne i trwałe, niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni.Kuchnie gazowe LOZAMET są wyposażone w:nowoczesne palniki gazowe z płomieniem pilotowym o wysokiej sprawności cieplnej i niskiej emisji tlenku węgla,kurki gazowe PEL z zabezpieczeniem przeciwwypływowym i czujnikiem płomienia, które umożliwiają płynną redukcję mocy palników i ustawienie płomienia oszczędnościowego na poziomie 30% mocy znamionowej,wytrzymałe ruszty żeliwne pokryte emalią ceramiczną,tłoczone płyty podpalnikowe przystosowane do łatwego demontażu w celu umycia.Kuchnie elektryczne LOZAMET są wyposażone w solidne, żeliwne płyty do gotowania okrągłe lub kwadratowe, szczelnie osadzone w tłoczonej płycie górnej.

Sześciostopniowa regulacja umożliwia ekonomiczne dozowanie mocy grzewczej każdej płyty.Kuchnie ceramiczne LOZAMET posiadają najwyższej jakości płytę CERAN o grubości 6 mm, która zapewnia dużą wytrzymałość i trwałość dostosowaną do działania w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych.Zapraszamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą kuchni przeznaczonych zarówno do dużych jak i małych obiektów gastronomicznych, z instalacją gazową lub elektryczną.

Chętnie udzielimy Państwu szczegółowych rad i wskazówek na temat doboru urządzeń odpowiadających Państwa potrzebom.1 CHARAKTERYSTYKA1.1 ZastosowanieKuchnie gazowe z piekarnikiem elektrycznym stosuje się do przyrządzania produktów spożywczych wymagających gotowania, smażenia, pieczenia itp. Przeznaczone są do eksploatacji w zakładach zbiorowego żywienia.Kuchnie spełniają wymagania techniczne, potwierdzone przez Instytut Nafty i Gazu przy zasilaniu gazami:ziemnymi: E (GZ-50); Lw ( GZ-41,5); Ls ( GZ-35)płynnym B/P ( propan-butan ) Standardowo kuchnie przystosowane są do gazu ziemnego E (GZ-50).W przypadku konieczności zasilania kuchni gazami Ls (GZ-35), Lw (GZ-41,5) lub płynnym B/P (propan - butan), należy zgłosić to producentowi, w celu przystosowania urządzenia do zasilania podanym rodzajem gazu.1.2 Charakterystyka technicznaTablica 1KUCHNIA GAZOWA Z PIEKARNIKIEM TYP GLB.40 (CZTEROPALNIKOWA )DANE TECHNICZNEJednGAZY Ls(GZ-35)Lw(GZ-41,5)E(GZ-50)B/P(Propan-Butan)Kategoria urządzeniaH2ELwLs3B/P - PLOdprowadzanie spalintyp: ACiśnienie przyłącz. znam.kPa1.32,02,03,6 inin. 1,01,61,62,9 inaks. 1,62,32,54,4Całkowita moc cieplnakW18181816Moce palnikówmały szt.1 2,83,02,82,8 średni szt.2 4,64,54,63,9 duży szt.1 5,86,05,84,8Zużycie gazum3/h kq/h2,62,11,81,4Przyłącze qazucalG3/4Temperatura w piekarniku9CRegulowana w zakresie 50^-3009CZasilanie piekarnika - 50Hz, 230 VMoc grzałek piekarnikaW2 x2100 = 4200Wymiary piekarnikaszerokośćmm530 głębokość 700 wysokość 300Wymiary gabarytoweszerokośćmm900 głębokość 900 wysokość 850/1045Masakg150Stopień ochrony IP-32Stopień zabezpieczenia przed porażeniem prądem ki.

ITablica 2KUCHNIA GAZOWA Z PIEKARNIKIEM TYP GLB.60 (SZEŚCIOPALNIKOWA )DANE TECHNICZNEJednGAZY Ls(GZ-35)Lw(GZ-41,5)E(GZ-50)B/P(Propan-Butan)Kategoria urządzeniaH2ELwLs3B/P - PLOdprowadzanie spalintyp: ACiśnienie przyłącz.znamion.kPa1.32,02,03,6 min. 1,01,61,62,9 maks. 1,62,32,54,4Całkowita moc cieplnakW27272724Moce palnikówmały szt.2 2,83,02,82,8 średni szt.2 4,64,54,63,9 duży szt.2 5,86,05,84,8Zużycie gazum3/h kq/h3,83,32,82,0Przyłącze gazucalG3/4Temperatura w piekarniku9CRegulowana w zakresie 50^-3009CZasilanie piekarnika - 50Hz, 230 VMoc grzałek piekarnikaW2 x 2100 = 4200Wymiary piekarnikaszerokośćmm530 głębokość 700 wysokość 300Wymiary szafkiszerokośćmm345 głębokość 750 wysokość 380Wymiary gabarytoweszerokośćmm1350 głębokość 900 wysokość 850/1045Masakg200Stopień ochrony IP-32Stopień zabezpieczenia przed porażeniem prądem kl. 1Podane w Tablicy 1 i 2 zużycie gazu zostało obliczone dla gazów odniesienia.

Rzeczywiste zużycie gazu można obliczyć ze wzoru: Moc cieplna [kW] x 3600Zużycie gazu [m3/h] = ---------------------- Wartość opałowa [kJ/m3]Informacje na temat wartości opałowej otrzymają państwo u swojego dostawcy gazu. 1.3 Ogólny opisKuchnia typu GLB.40 jest wolnostojącą kuchnią gazową 4-ro palnikową z piekarnikiem elektrycznym. Do ważniejszych zespołów należą:Rama wykonana ze stali kwasoodpornejPłyty podpalnikowe wykonane z tłoczonej blachy kwasoodpornej Ruszty żeliwne pokryte emalią ceramicznąPalniki nawierzchniowe stojące, składające się z dyszy gazowej, korpusu mieszalnika, tulei regulacyjnej powietrza pierwotnego i głowicy płomieniowej wielootworowej.

Wyposażone są w palniki pilotujące jednopłomieniowe z regulacją mocy cieplnej i z czujnikiem płomienia - termoparą Instalacja gazowa kuchni zbudowana z zespołu kolektora z króćcem dolotowym G3/4", rurek gazowych o 4 i o 10 mm, kurków palników nawierzchniowych z zabezpieczeniami przeciwwypływowymi.Piekarnik wykonany ze stali kwasoodpornej. Ogrzewany jest za pomocą dwóch grzałek elektrycznych o łącznej mocy 4.2 kW umieszczonych na dole i na górze oraz w dwa regulatory umożliwiające niezależną regulację temperatury w zakresie 50^-300°C, co pozwala na zróżnicowane grzanie piekarnika : tylko góra , tylko dół, góra i dół.Piekarnik wyposażony jest w prowadnice do rusztów, tac i pojemników funkcjonalnych o module GN2/1.Szafka dolna (tylko w kuchni sześciopalnikowej GLB.60) zamykana drzwiczkami.

Może być wyposażona prowadnice do tac i pojemników funkcjonalnych o module GN1/1. Obudowa wykonana ze stali kwasoodpornej2 INSTRUKCJA MONTAŻUInstalowanie mogą wykonywać wyłącznie osoby do tego upoważnionei przeszkolone w zakresie obsługi urządzeń gazowych i elektrycznych.Kuchnię można eksploatować jako urządzenie wolnostojące lub ustawione w blok z innymi urządzeniami linii gastronomicznej o module 900.Pomieszczenie przeznaczone do eksploatacji kuchni gazowych z piekarnikiem elektrycznym powinno posiadać:• instalację gazową• odpowiednią instalację elektryczną oraz skuteczną instalację ochronną• skuteczną wentylację• oświetlenie2.1 Ustawienie1) Ustawić urządzenie na twardym, niepalnym podłożu i wypoziomować za pomocą regulowanych nóg.

W przypadku gdy urządzenie ma być ustawione w pobliżu ścian, przegród, mebli kuchennych, wykończeń dekoracyjnych itp. powinny być one wykonane z materiałów niepalnych albo pokryte odpowiednim niepalnym, izolującym ciepło materiałem. Zaleca się zachować minimalny odstęp od ścian co najmniej 100 mm, przy czym ściana powinna wytrzymywać temp. min. 80°C oraz powinna być niepalna. Ponadto należy zwrócić uwagę na przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony przeciwpoźarowej.2) Urządzenie ustawić pod okapem, aby całkowicie usunąć parę i wszystkie produkty spalania.

Odległość między palnikami nawierzchniowymi a okapem powinna wynosić minimum 700mm.2.2 Przyłączenie do instalacjiPodczas instalowania urządzenia należy przestrzegać następujących obowiązujących przepisów:• Normy, przepisy, zarządzenia budowlane i przeciwpożarowe.• Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy.• Przepisy wydane przez dostawców gazu, które również należy zastosować w celu potwierdzenia dopuszczenia instalacji urządzenia.• Normy, przepisy, zarządzenia dotyczące instalacji gazowych i urządzeń zasilanych gazem.• Normy, przepisy, zarządzenia dotyczące instalacji i urządzeń elektrycznych.• Normy, przepisy, zarządzenia dotyczące wentylacji.Instalator powinien:• Posiadać Świadectwo Kwalifikacji• Zapoznać się z informacjami na tabliczce znamionowej.

Informacje porównać z warunkami dostawy gazu w miejscu instalowania oraz warunkami zasilania elektrycznego• Sprawdzić szczelność połączeń armatury gazowej• Sprawdzić skuteczność działania wszystkich elementów funkcjonowania urządzenia• Zapoznać użytkownika z obsługą urządzenia2.2.1 Wentylacja1) Pomieszczenie kuchenne powinno być dobrze wentylowane aby uzupełniać usuwane powietrze2) Urządzenie należy ustawić pod okapem zapewniającym wymagany przepływ powietrza zależny od mocy cieplnej urządzenia (co najmniej 2 [m3/h] x moc cieplna w [kW]).Spaliny z kuchni należy odprowadzać na zewnątrz pomieszczeń w sposób podany w normach.

Usuwanie spalin w urządzeniu typu "A": dopuszcza się instalowanie pod okapem.3) Wlot powietrza do pomieszczenia należy wykonać w taki sposób, aby nie powstawały szkodliwe prądy powietrza, które nie powinny być nawiewane bezpośrednio na obsługującego.4) Należy prawidłowo nastawić otwory odprowadzające powietrze.5) Regularnie czyścić filtry i przewody wentylacyjne. Do czyszczenia filtrów nie stosować palnych płynów i rozpuszczalników.6) Okresowo sprawdzać wlot i wylot powietrza, czy nie są uszkodzone oraz czy przepływ nie jest utrudniony.2.2.2 Przyłączenia do instalacji gazowej1 Kuchnię należy zasilać gazem o własnościach i ciśnieniu zgodnych z normamizasilania gazem i danymi w tablicy 1 i 2.1) Sprawdzić czy kuchnia przystosowana jest do gazu stosowanego przez użytkownika2) Sprawdzić czy instalacja gazowa w pomieszczeniu wyposażona jest w ręczny zawór odcinający.

Jeśli nie, należy taki zawór zainstalować.3) Przewód instalacji gazowej zaopatrzonej ręczny zawór odcinający doprowadzić do przyłącza gazowego G3/4" (rys.3 i 4, poz. A). Kuchnie przystosowaną do gazów Ls (GZ-35), Lw (GZ-41,5) lub E (GZ-50) należy podłączyć „na sztywno" za pomocą stalowych rur instalacyjnych bez szwu.Do połączeń należy stosować typowe złączki instalacyjne o średnicy nominalnej D=20 mm. Kuchnie można także przyłączyć do instalacji gazowej stosując elastyczne przewody metalowe.Kuchnie przystosowaną do gazu płynnego B/P (propan- butan) podłączyć do butli z gazem przy pomocy węża elastycznego o maksymalnej długości 3m i reduktora zainstalowanego na zaworze butli.

Koniec węża zabezpieczyć przed zsunięciem z króćców przyłączeniowych przy pomocy opasek zaciskowych . Wąż i reduktor muszą być przystosowane do gazów płynnych.4) Sprawdzić ciśnienie gazu za przyłączem wlotowym wykorzystując króciec o 9mm (rys.3 i 4, poz. K).W celu sprawdzenia ciśnienia gazu na wlocie do urządzenia należy:- odkręcić śrubę (rys.3 i 4 , poz.5) króćca o9 mm (K) znajdującego się za przyłączem wlotowym gazu G3/4" (rys.3 i 4, poz.A),- rurkę z gumy silikonowej przyłączyć do króćca kontrolnego (K) i manometru (zakres 0+6 kPa, dokładność co najmniej 0.1 kPa)- otworzyć zawór odcinający sieci gazowniczej,- zapalić wszystkie palniki urządzenia,- odczytać wskazanie manometru,Jeśli odczytane ciśnienie (ciśnienie dynamiczne na wlocie) jest mniejsze niż minimalnegraniczne ciśnienie lub większe niż maksymalne graniczne dla danego gazu podane w tablicy 1 i 2, przyłączenie do instalacji jest niedopuszczalne.

Instalator powinien powiadomić przedsiębiorstwo gazownicze.5) Sprawdzić środkiem pianotwórczym szczelność połączenia z instalacją gazową6) Wyłączyć wszystkie palniki.7) Zamknąć zawór odcinający instalację gazową.8) Wkręcić śrubę z uszczelką do króćca (K).9) Sprawdzić szczelność króćca (K) wodą mydlaną.Zabrania się sprawdzania szczelności za pomocą płomieniaPrzyłączenie kuchni do butli z gazem propan-butan lub do istniejącej instalacji może wykonać tylko uprawniony instalator z zachowaniem wszystkich przepisów bezpieczeństwa.

Sprawdzenie instalacji gazowej przeprowadza sprzedawca, dystrybutor gazu.2.2.3 Przyłączenie do instalacji elektrycznejPiekarnik elektryczny przystosowany jest do zasilania napięciem 1N~50Hz, 230V oraz wyposażony w przewód przyłączeniowy 3x2.5 mm2 o długości 3m zakończony wtyczką 3P+N+Z 32 A 400V:1) Sprawdzić zgodność parametrów instalacji elektrycznej z danymi z tabliczki znamionowej urządzenia.2) Sprawdzić stan osprzętu elektrycznego.3) Dokonać pomiaru ochrony przeciwporażeniowej /zerowanie lub uziemienie/.4) Dokonać przyłączenia przewodu zasilającego do odpowiedniego gniazda zainstalowanego w pomieszczeniu.5) W przypadku podłączania piekarnika bezpośrednio do instalacji elektrycznej pomieszczenia, należy dokonać odłączenia standardowego przewodu zasilającego piekarnik a następnie podłączyć odpowiedni przewód o potrzebnej długości do odpowiednich zacisków listew przyłączeniowych wg poniższych schematów oraz schematu elektrycznego (rys. 10).Przewód zasilający piekarnik poprowadzić przez dławik (rys.3 i 4 poz.

B) po zdemontowaniu osłony skrzynki przyłączeniowej (rys.3 i 4 poz. B oraz rys.8 poz. B) znajdującej się z lewej strony piekarnika.Przewód zasilający doprowadzić do kuchni od naściennego wyłącznika odcinającego, który powinien znajdować się w pomieszczeniu. Wyłącznik powinien odcinać zasilanie na wszystkich biegunach.Przewód zasilający powinien być giętkim przewodem o powłoce olejoodpomej o właściwościach nie gorszych niż przewody w powłoce polichloroprenowej (o symbolu 245 IEC57)- H05RN-FW celu zdjęcia osłony skrzynki przyłączeniowej należy:odkręcić 2 śruby mocujące osłonę od dołu (rys.3 i 4, poz.25)odkręcić wkręt mocujący osłonę znajdujący się nad włącznikiem głównym (rys.3 i 4, poz.25) zdjąć osłonę skrzynki.

Przy wyciąganiu osłony zachować ostrożność aby nie uszkodzić znajdującego się na niej osprzętu elektrycznegopo przyłączeniu przewodów zasilających założyć osłonę postępując w odwrotnej kolejności6) Dokonać przyłączenia do systemu ekwipotencjalnegoZacisk do przyłączenia zewnętrznych żył wyrównawczych oznaczony jest symbolem ^ i znajduje się z lewej strony na spodniej części obudowy kuchni za przednią nogą (rys.3 i 4).

Przed podłączeniem urządzenia należy sprawdzić prawidłowość wykonania i skuteczność działania połączeń wyrównawczych zgodnie z PN-IEC-60364-4-41:2000.Uruchomienie piekarnika może nastąpić po potwierdzeniu skuteczności ochrony przeciwporażeniowej wynikami pomiarów.2.3 Montaż wyposażenia dodatkowegoKuchnia może być dodatkowo wyposażona w płytę do bezpośredniego smażenia. W celu jej zamontowania należy wyjąć jeden z rusztów i na jego miejsce ustawić płytę.Ponadto kuchnia wyposażona jest w mały ruszt z drutu o średnicy 6 mm, który umożliwia ustawienie na palniku mniejszego naczynia niż umożliwia to ruszt żeliwny.Mały ruszt należy położyć na ruszcie żeliwnym w taki sposób, aby jego zaczepy zachodziły za skośne występy w ruszcie żeliwnym i uniemożliwiały jego obrót.2.3 Przystosowanie do spalania innego gazuKonieczność przystosowania kuchni do zasilania odpowiednim gazem należy zgłosić producentowi.

Regulację przeprowadzić kolejno dla każdego palnika w sposób opisany powyżej. Dostęp do iglic regulacyjnych kurków możliwy jest po zdjęciu pokręteł oraz osłony kurków (rys.3 i 4, poz.9). W celu sprawdzenia regulacji należy wygrzać palniki nawierzchniowe przez ok. 10 minut na pełnej mocy.Po przeprowadzonej regulacji:W bezwietrznym powietrzu powinno być zapewnione szybkie i prawidłowe zapalanie palnika, ponowne zapalanie oraz przenoszenie płomienia na palniku.

Płomień powinien rozprzestrzeniać się łagodnie bez wybuchów na wszystkich otworach płomieniowych w czasie nie dłuższym niż 5 sekund.Dopuszcza się niewielkie odrywanie pbmieni w momencie zapalania ( nie więcej niż 10% ) powierzchni otworów, jednak po upływie 1 minuty od zapalenia, płomienie powinny być stabilne Płomień palników powinien być stabilny, nie gasnąć i nie cofać się, nie przeskakiwać na dysze przy zmianie mocy cieplnej palników w całym zakresie przewidzianej regulacji mocy oraz przy szybkim obróceniu pokręteł kurków z położenia maksymalnej mocy do minimalnejTablica 3 PalnikGAZYTyp dyszy głównej D [1/100mm]Typ dyszy palnika pilot.Wymiar„X" [mm] Ls (GZ-35)170K Palnik5 oLw (GZ-41,5 )145K 32,5małyE (GZ-50)130K< z

Dodaj swoją opinię

Powiązane kategorie