Moje konto  ▾

Kuchnia gazowa 4-palnikowa z piekarnikiem elektrycznym glb.40.3

Producent Lozamet WIĘCEJ INFORMACJI ↓

Oferty niedostępne

Niestety żaden ze sklepów nie oferuje obecnie tego produktu.

Popularne produkty Lozamet  ▾ poprzednienastępne

Popularne produkty z kategorii Piece i płyty grzejne gastronomiczne innych firm  ▾ poprzednienastępne

Informacje o produkcie

ProducentLozamet

• 4-palnikowa z piekarnikiem elektrycznym• wymiary: 900 x 900 x 850 mm• zasilanie: ~230V 50 Hz• moc elektryczna: 4,2 kWMoc cieplna [kW] 19,5; 22,5; 24; 30Zużycie gazu E(G20) [ m3/h] 2,06; 2,37; 2,53; 3,17LOZAMET produkuje kuchnie gastronomiczne gazowe i elektryczne z płytami żeliwnymi oraz elektryczne z płytą ceramiczną.

Kuchnie LOZAMET to urządzenia najwyższej jakości, bezpieczne i trwałe, niezbędne w każdej profesjonalnej kuchni.Kuchnie gazowe LOZAMET są wyposażone w:nowoczesne palniki gazowe z płomieniem pilotowym o wysokiej sprawności cieplnej i niskiej emisji tlenku węgla,kurki gazowe PEL z zabezpieczeniem przeciwwypływowym i czujnikiem płomienia, które umożliwiają płynną redukcję mocy palników i ustawienie płomienia oszczędnościowego na poziomie 30% mocy znamionowej,wytrzymałe ruszty żeliwne pokryte emalią ceramiczną,tłoczone płyty podpalnikowe przystosowane do łatwego demontażu w celu umycia.Kuchnie elektryczne LOZAMET są wyposażone w solidne, żeliwne płyty do gotowania okrągłe lub kwadratowe, szczelnie osadzone w tłoczonej płycie górnej.

Sześciostopniowa regulacja umożliwia ekonomiczne dozowanie mocy grzewczej każdej płyty.Kuchnie ceramiczne LOZAMET posiadają najwyższej jakości płytę CERAN o grubości 6 mm, która zapewnia dużą wytrzymałość i trwałość dostosowaną do działania w profesjonalnych kuchniach gastronomicznych.Zapraszamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą kuchni przeznaczonych zarówno do dużych jak i małych obiektów gastronomicznych, z instalacją gazową lub elektryczną.

Chętnie udzielimy Państwu szczegółowych rad i wskazówek na temat doboru urządzeń odpowiadających Państwa potrzebom.1 CHARAKTERYSTYKA1.1 ZastosowanieKuchnie gazowe z piekarnikiem elektrycznym stosuje się do przyrządzania produktów spożywczych wymagających gotowania, smażenia, pieczenia itp.

Przeznaczone są do eksploatacji w zakładach zbiorowego żywienia.Kuchnie spełniają wymagania techniczne, potwierdzone przez Instytut Nafty i Gazu przy zasilaniu gazami:ziemnymi: E (GZ-50); Lw ( GZ-41,5); Ls ( GZ-35)płynnym B/P ( propan-butan ) Standardowo kuchnie przystosowane są do gazu ziemnego E (GZ-50).W przypadku konieczności zasilania kuchni gazami Ls (GZ-35), Lw (GZ-41,5) lub płynnym B/P (propan - butan), należy zgłosić to producentowi, w celu przystosowania urządzenia do zasilania podanym rodzajem gazu.1.2 Charakterystyka technicznaTablica 1KUCHNIA GAZOWA Z PIEKARNIKIEM TYP GLB.40 (CZTEROPALNIKOWA )DANE TECHNICZNEJednGAZY Ls(GZ-35)Lw(GZ-41,5)E(GZ-50)B/P(Propan-Butan)Kategoria urządzeniaH2ELwLs3B/P - PLOdprowadzanie spalintyp: ACiśnienie przyłącz. znam.kPa1.32,02,03,6 inin. 1,01,61,62,9 inaks. 1,62,32,54,4Całkowita moc cieplnakW18181816Moce palnikówmały szt.1 2,83,02,82,8 średni szt.2 4,64,54,63,9 duży szt.1 5,86,05,84,8Zużycie gazum3/h kq/h2,62,11,81,4Przyłącze qazucalG3/4Temperatura w piekarniku9CRegulowana w zakresie 50^-3009CZasilanie piekarnika - 50Hz, 230 VMoc grzałek piekarnikaW2 x2100 = 4200Wymiary piekarnikaszerokośćmm530 głębokość 700 wysokość 300Wymiary gabarytoweszerokośćmm900 głębokość 900 wysokość 850/1045Masakg150Stopień ochrony IP-32Stopień zabezpieczenia przed porażeniem prądem ki.

ITablica 2KUCHNIA GAZOWA Z PIEKARNIKIEM TYP GLB.60 (SZEŚCIOPALNIKOWA )DANE TECHNICZNEJednGAZY Ls(GZ-35)Lw(GZ-41,5)E(GZ-50)B/P(Propan-Butan)Kategoria urządzeniaH2ELwLs3B/P - PLOdprowadzanie spalintyp: ACiśnienie przyłącz.znamion.kPa1.32,02,03,6 min. 1,01,61,62,9 maks. 1,62,32,54,4Całkowita moc cieplnakW27272724Moce palnikówmały szt.2 2,83,02,82,8 średni szt.2 4,64,54,63,9 duży szt.2 5,86,05,84,8Zużycie gazum3/h kq/h3,83,32,82,0Przyłącze gazucalG3/4Temperatura w piekarniku9CRegulowana w zakresie 50^-3009CZasilanie piekarnika - 50Hz, 230 VMoc grzałek piekarnikaW2 x 2100 = 4200Wymiary piekarnikaszerokośćmm530 głębokość 700 wysokość 300Wymiary szafkiszerokośćmm345 głębokość 750 wysokość 380Wymiary gabarytoweszerokośćmm1350 głębokość 900 wysokość 850/1045Masakg200Stopień ochrony IP-32Stopień zabezpieczenia przed porażeniem prądem kl. 1Podane w Tablicy 1 i 2 zużycie gazu zostało obliczone dla gazów odniesienia.

Rzeczywiste zużycie gazu można obliczyć ze wzoru: Moc cieplna [kW] x 3600Zużycie gazu [m3/h] = ---------------------- Wartość opałowa [kJ/m3]Informacje na temat wartości opałowej otrzymają państwo u swojego dostawcy gazu. 1.3 Ogólny opisKuchnia typu GLB.40 jest wolnostojącą kuchnią gazową 4-ro palnikową z piekarnikiem elektrycznym.

Do ważniejszych zespołów należą:Rama wykonana ze stali kwasoodpornejPłyty podpalnikowe wykonane z tłoczonej blachy kwasoodpornej Ruszty żeliwne pokryte emalią ceramicznąPalniki nawierzchniowe stojące, składające się z dyszy gazowej, korpusu mieszalnika, tulei regulacyjnej powietrza pierwotnego i głowicy płomieniowej wielootworowej.

Wyposażone są w palniki pilotujące jednopłomieniowe z regulacją mocy cieplnej i z czujnikiem płomienia - termoparą Instalacja gazowa kuchni zbudowana z zespołu kolektora z króćcem dolotowym G3/4", rurek gazowych o 4 i o 10 mm, kurków palników nawierzchniowych z zabezpieczeniami przeciwwypływowymi.Piekarnik wykonany ze stali kwasoodpornej.

Ogrzewany jest za pomocą dwóch grzałek elektrycznych o łącznej mocy 4.2 kW umieszczonych na dole i na górze oraz w dwa regulatory umożliwiające niezależną regulację temperatury w zakresie 50^-300°C, co pozwala na zróżnicowane grzanie piekarnika : tylko góra , tylko dół, góra i dół.Piekarnik wyposażony jest w prowadnice do rusztów, tac i pojemników funkcjonalnych o module GN2/1.Szafka dolna (tylko w kuchni sześciopalnikowej GLB.60) zamykana drzwiczkami.

Może być wyposażona prowadnice do tac i pojemników funkcjonalnych o module GN1/1. Obudowa wykonana ze stali kwasoodpornej2 INSTRUKCJA MONTAŻUInstalowanie mogą wykonywać wyłącznie osoby do tego upoważnionei przeszkolone w zakresie obsługi urządzeń gazowych i elektrycznych.Kuchnię można eksploatować jako urządzenie wolnostojące lub ustawione w blok z innymi urządzeniami linii gastronomicznej o module 900.Pomieszczenie przeznaczone do eksploatacji kuchni gazowych z piekarnikiem elektrycznym powinno posiadać:• instalację gazową• odpowiednią instalację elektryczną oraz skuteczną instalację ochronną• skuteczną wentylację• oświetlenie2.1 Ustawienie1) Ustawić urządzenie na twardym, niepalnym podłożu i wypoziomować za pomocą regulowanych nóg.

W przypadku gdy urządzenie ma być ustawione w pobliżu ścian, przegród, mebli kuchennych, wykończeń dekoracyjnych itp. powinny być one wykonane z materiałów niepalnych albo pokryte odpowiednim niepalnym, izolującym ciepło materiałem.

Zaleca się zachować minimalny odstęp od ścian co najmniej 100 mm, przy czym ściana powinna wytrzymywać temp. min. 80°C oraz powinna być niepalna. Ponadto należy zwrócić uwagę na przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony przeciwpoźarowej.2) Urządzenie ustawić pod okapem, aby całkowicie usunąć parę i wszystkie produkty spalania.

Odległość między palnikami nawierzchniowymi a okapem powinna wynosić minimum 700mm.2.2 Przyłączenie do instalacjiPodczas instalowania urządzenia należy przestrzegać następujących obowiązujących przepisów:• Normy, przepisy, zarządzenia budowlane i przeciwpożarowe.• Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy.• Przepisy wydane przez dostawców gazu, które również należy zastosować w celu potwierdzenia dopuszczenia instalacji urządzenia.• Normy, przepisy, zarządzenia dotyczące instalacji gazowych i urządzeń zasilanych gazem.• Normy, przepisy, zarządzenia dotyczące instalacji i urządzeń elektrycznych.• Normy, przepisy, zarządzenia dotyczące wentylacji.Instalator powinien:• Posiadać Świadectwo Kwalifikacji• Zapoznać się z informacjami na tabliczce znamionowej.

Informacje porównać z warunkami dostawy gazu w miejscu instalowania oraz warunkami zasilania elektrycznego• Sprawdzić szczelność połączeń armatury gazowej• Sprawdzić skuteczność działania wszystkich elementów funkcjonowania urządzenia• Zapoznać użytkownika z obsługą urządzenia2.2.1 Wentylacja1) Pomieszczenie kuchenne powinno być dobrze wentylowane aby uzupełniać usuwane powietrze2) Urządzenie należy ustawić pod okapem zapewniającym wymagany przepływ powietrza zależny od mocy cieplnej urządzenia (co najmniej 2 [m3/h] x moc cieplna w [kW]).Spaliny z kuchni należy odprowadzać na zewnątrz pomieszczeń w sposób podany w normach.

Usuwanie spalin w urządzeniu typu "A": dopuszcza się instalowanie pod okapem.3) Wlot powietrza do pomieszczenia należy wykonać w taki sposób, aby nie powstawały szkodliwe prądy powietrza, które nie powinny być nawiewane bezpośrednio na obsługującego.4) Należy prawidłowo nastawić otwory odprowadzające powietrze.5) Regularnie czyścić filtry i przewody wentylacyjne.

Do czyszczenia filtrów nie stosować palnych płynów i rozpuszczalników.6) Okresowo sprawdzać wlot i wylot powietrza, czy nie są uszkodzone oraz czy przepływ nie jest utrudniony.2.2.2 Przyłączenia do instalacji gazowej1 Kuchnię należy zasilać gazem o własnościach i ciśnieniu zgodnych z normamizasilania gazem i danymi w tablicy 1 i 2.1) Sprawdzić czy kuchnia przystosowana jest do gazu stosowanego przez użytkownika2) Sprawdzić czy instalacja gazowa w pomieszczeniu wyposażona jest w ręczny zawór odcinający.

Jeśli nie, należy taki zawór zainstalować.3) Przewód instalacji gazowej zaopatrzonej ręczny zawór odcinający doprowadzić do przyłącza gazowego G3/4" (rys.3 i 4, poz. A). Kuchnie przystosowaną do gazów Ls (GZ-35), Lw (GZ-41,5) lub E (GZ-50) należy podłączyć „na sztywno" za pomocą stalowych rur instalacyjnych bez szwu.Do połączeń należy stosować typowe złączki instalacyjne o średnicy nominalnej D=20 mm.

Kuchnie można także przyłączyć do instalacji gazowej stosując elastyczne przewody metalowe.Kuchnie przystosowaną do gazu płynnego B/P (propan- butan) podłączyć do butli z gazem przy pomocy węża elastycznego o maksymalnej długości 3m i reduktora zainstalowanego na zaworze butli.

Koniec węża zabezpieczyć przed zsunięciem z króćców przyłączeniowych przy pomocy opasek zaciskowych . Wąż i reduktor muszą być przystosowane do gazów płynnych.4) Sprawdzić ciśnienie gazu za przyłączem wlotowym wykorzystując króciec o 9mm (rys.3 i 4, poz.

K).W celu sprawdzenia ciśnienia gazu na wlocie do urządzenia należy:- odkręcić śrubę (rys.3 i 4 , poz.5) króćca o9 mm (K) znajdującego się za przyłączem wlotowym gazu G3/4" (rys.3 i 4, poz.A),- rurkę z gumy silikonowej przyłączyć do króćca kontrolnego (K) i manometru (zakres 0+6 kPa, dokładność co najmniej 0.1 kPa)- otworzyć zawór odcinający sieci gazowniczej,- zapalić wszystkie palniki urządzenia,- odczytać wskazanie manometru,Jeśli odczytane ciśnienie (ciśnienie dynamiczne na wlocie) jest mniejsze niż minimalnegraniczne ciśnienie lub większe niż maksymalne graniczne dla danego gazu podane w tablicy 1 i 2, przyłączenie do instalacji jest niedopuszczalne.

Instalator powinien powiadomić przedsiębiorstwo gazownicze.5) Sprawdzić środkiem pianotwórczym szczelność połączenia z instalacją gazową6) Wyłączyć wszystkie palniki.7) Zamknąć zawór odcinający instalację gazową.8) Wkręcić śrubę z uszczelką do króćca (K).9) Sprawdzić szczelność króćca (K) wodą mydlaną.Zabrania się sprawdzania szczelności za pomocą płomieniaPrzyłączenie kuchni do butli z gazem propan-butan lub do istniejącej instalacji może wykonać tylko uprawniony instalator z zachowaniem wszystkich przepisów bezpieczeństwa.

Sprawdzenie instalacji gazowej przeprowadza sprzedawca, dystrybutor gazu.2.2.3 Przyłączenie do instalacji elektrycznejPiekarnik elektryczny przystosowany jest do zasilania napięciem 1N~50Hz, 230V oraz wyposażony w przewód przyłączeniowy 3x2.5 mm2 o długości 3m zakończony wtyczką 3P+N+Z 32 A 400V:1) Sprawdzić zgodność parametrów instalacji elektrycznej z danymi z tabliczki znamionowej urządzenia.2) Sprawdzić stan osprzętu elektrycznego.3) Dokonać pomiaru ochrony przeciwporażeniowej /zerowanie lub uziemienie/.4) Dokonać przyłączenia przewodu zasilającego do odpowiedniego gniazda zainstalowanego w pomieszczeniu.5) W przypadku podłączania piekarnika bezpośrednio do instalacji elektrycznej pomieszczenia, należy dokonać odłączenia standardowego przewodu zasilającego piekarnik a następnie podłączyć odpowiedni przewód o potrzebnej długości do odpowiednich zacisków listew przyłączeniowych wg poniższych schematów oraz schematu elektrycznego (rys. 10).Przewód zasilający piekarnik poprowadzić przez dławik (rys.3 i 4 poz.

B) po zdemontowaniu osłony skrzynki przyłączeniowej (rys.3 i 4 poz. B oraz rys.8 poz. B) znajdującej się z lewej strony piekarnika.Przewód zasilający doprowadzić do kuchni od naściennego wyłącznika odcinającego, który powinien znajdować się w pomieszczeniu.

Wyłącznik powinien odcinać zasilanie na wszystkich biegunach.Przewód zasilający powinien być giętkim przewodem o powłoce olejoodpomej o właściwościach nie gorszych niż przewody w powłoce polichloroprenowej (o symbolu 245 IEC57)- H05RN-FW celu zdjęcia osłony skrzynki przyłączeniowej należy:odkręcić 2 śruby mocujące osłonę od dołu (rys.3 i 4, poz.25)odkręcić wkręt mocujący osłonę znajdujący się nad włącznikiem głównym (rys.3 i 4, poz.25) zdjąć osłonę skrzynki.

Przy wyciąganiu osłony zachować ostrożność aby nie uszkodzić znajdującego się na niej osprzętu elektrycznegopo przyłączeniu przewodów zasilających założyć osłonę postępując w odwrotnej kolejności6) Dokonać przyłączenia do systemu ekwipotencjalnegoZacisk do przyłączenia zewnętrznych żył wyrównawczych oznaczony jest symbolem ^ i znajduje się z lewej strony na spodniej części obudowy kuchni za przednią nogą (rys.3 i 4).

Przed podłączeniem urządzenia należy sprawdzić prawidłowość wykonania i skuteczność działania połączeń wyrównawczych zgodnie z PN-IEC-60364-4-41:2000.Uruchomienie piekarnika może nastąpić po potwierdzeniu skuteczności ochrony przeciwporażeniowej wynikami pomiarów.2.3 Montaż wyposażenia dodatkowegoKuchnia może być dodatkowo wyposażona w płytę do bezpośredniego smażenia.

W celu jej zamontowania należy wyjąć jeden z rusztów i na jego miejsce ustawić płytę.Ponadto kuchnia wyposażona jest w mały ruszt z drutu o średnicy 6 mm, który umożliwia ustawienie na palniku mniejszego naczynia niż umożliwia to ruszt żeliwny.Mały ruszt należy położyć na ruszcie żeliwnym w taki sposób, aby jego zaczepy zachodziły za skośne występy w ruszcie żeliwnym i uniemożliwiały jego obrót.2.3 Przystosowanie do spalania innego gazuKonieczność przystosowania kuchni do zasilania odpowiednim gazem należy zgłosić producentowi.

Przezbrojenie urządzenia na inny gaz oraz przeprowadzenie stosownych regulacji może wykonywać wyłącznie uprawniony przez ŁZM LOZAMET pracownik - instalator. Po przystosowaniu urządzenia do zasilania innym gazem instalator zobowiązany jest usunąć starą tabliczkę znamionową oraz przymocować właściwą tabliczkę znamionową z parametrami właściwymi dla danego gazu.W celu przystosowania palników nawierzchniowych do spalania danego gazu, należy:1) Zdjąć ruszty (rys.3 i 4 poz.2), głowice płomieniowe (rys.7, poz.12+14), korpusy-mieszalniki (rys.7, poz.9+11) oraz płyty podpalnikowe (rys.3 i 4, poz.3).2) Zamontować dysze główne palników nawierzchniowych (rys.7, poz.1) właściwe dla odpowiedniego gazu i palnika zgodnie z tablicą 3.3) Wyregulować dopływ powietrza pierwotnego palników nawierzchniowych: zwolnić śrubę (rys.7, poz.8) mocującą tuleję - inźektor (rys.7, poz.3+5) ustawić parametr "X" wg tablicy 3 właściwy dla odpowiedniego palnika dokręcić śrubę blokując tuleję w ustawionym położeniu.4) Wyregulować palniki pilotowe palników nawierzchniowych:- zapalić palniki pilotowe wykonując czynności wg rozdz.3.3.1 pkt. 1wyregulować każdy palnik pilotowy przy pomocy iglicy regulacyjnej (rys.7 poz.6) oraz przesłony regulacyjnej powietrza pierwotnego (rys.7 poz.7) tak aby uzyskać płomień pilotowy o długości 15-e-2 Omm.5) Zamontować płyty podpalnikowe (rys.3 i 4, poz.3), korpusy-mieszalniki (rys.7, poz.9+11), głowice płomieniowe (rys.7, poz.12+14), ruszty (rys.3 i 4, poz.2).6) Wyregulować minimalne ciśnienie dysz głównych (min. płomień) palników nawierzchniowych: zapalić palniki nawierzchniowe wykonując czynności wg rozdz.3.3.1 pkt. 1 i 2ustawić pokrętło kurka regulowanego palnika w pobżenie minimalnej mocy cieplnej (rys.6) pozostałe kurki ustawić w położeniu maksymalnej mocy cieplnej (rys.6)wyregulować minimalne ciśnienie na dyszy głównej palnika nawierzchniowego przy pomocy iglicyregulacyjnej kurka (rys.5).

Regulację przeprowadzić kolejno dla każdego palnika w sposób opisany powyżej. Dostęp do iglic regulacyjnych kurków możliwy jest po zdjęciu pokręteł oraz osłony kurków (rys.3 i 4, poz.9). W celu sprawdzenia regulacji należy wygrzać palniki nawierzchniowe przez ok. 10 minut na pełnej mocy.Po przeprowadzonej regulacji:W bezwietrznym powietrzu powinno być zapewnione szybkie i prawidłowe zapalanie palnika, ponowne zapalanie oraz przenoszenie płomienia na palniku.

Płomień powinien rozprzestrzeniać się łagodnie bez wybuchów na wszystkich otworach płomieniowych w czasie nie dłuższym niż 5 sekund.Dopuszcza się niewielkie odrywanie pbmieni w momencie zapalania ( nie więcej niż 10% ) powierzchni otworów, jednak po upływie 1 minuty od zapalenia, płomienie powinny być stabilne Płomień palników powinien być stabilny, nie gasnąć i nie cofać się, nie przeskakiwać na dysze przy zmianie mocy cieplnej palników w całym zakresie przewidzianej regulacji mocy oraz przy szybkim obróceniu pokręteł kurków z położenia maksymalnej mocy do minimalnejTablica 3 PalnikGAZYTyp dyszy głównej D [1/100mm]Typ dyszy palnika pilot.Wymiar„X" [mm] Ls (GZ-35)170K Palnik5 oLw (GZ-41,5 )145K 32,5małyE (GZ-50)130K< z

Komentarze i pytania

Zadaj pytanie dotyczące produktu lub zostaw komentarz na jego temat.