Menu

Drożdże suszone ENOVINI BIOWIN

Cechy produktu

  • Producent Biowin 

Opis

Drożdże winiarskie to mikroskopijne, organizmy jednokomórkowe niedostrzegalne gołym okiem. Maja elementarne znaczenie przy produkcji alkoholu równocześnie tego stworzonego na skalę międzynarodową jak i przy produkcji domowej na własny użytek.
Drożdże są, ważne gdyż odpowiadają za prawidłową fermentacje alkoholową. Szare mikroskopijne grzyby pochłaniają cukier, a następnie rozkładają go na etanol i dwutlenek węgla.
Wino otrzymane z soku owocowego zawdzięczamy grupie drożdży należących do typu Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus . W przemyśle winiarskim posiadamy sporo drożdży szlachetnych podzielonych na szereg ras, zależnych od upodobań substratowych czyli typy owoców,stężenia cukru oraz prędkości i produktywności wytworzonego alkoholu.

Inne przystępne rasy drożdży:


Fermivin PDM (Saccharomyces bayanus) – do win białych i czerwonych, fermentujące nawet w nieprzystępnych warunkach (np.: zbyt niska temperatura, wysokie stężenie garbników i cukru); korzystne do win musujących oraz wtórnej fermentacji. Tolerancja na alkohol do ok16%
Fermivin – do win białych i czerwonych, gwarantują szybką i pełną fermentację. Tolerancja na alkohol do ok14%.
Fermicru VR5 – do win czerwonych, nad wyraz trudno fermentujących np.: z aronii. Nadają się do trunków asygnowanych do wieloletniego leżakowania. Tolerancja na alkohol do ok15%.
Fermicru LS2 ( Saccharomyces bayanus)- do win białych, czerwonych, a także różowych. Znakomite do win musujących. Charakteryzują się prędkim i pełnym od fermentowniem, niezwykle małą liczba osadu i szybkim klarowaniem. Tolerancja na alkohol do ok16%
EnoVini- nadzwyczajna mieszanka dwóch szczepów drożdży winiarskich, do win owocowych, czerwonych i białych, nadająca oryginalny bukiet. Tolerancja na alkohol do ok18 %.

Dlaczego warto kupić produkt ?


-tolerancja alkoholowa do 14-18%
-gotowe wino jest prawidłowo od fermentowane
-trwały kolor wina i perfekcyjnie dobrany bukiet
-szybki profes fermentacji

Charakterystyka:

Komórki wysoce dynamicznych drożdży, suszone są fluidalnie il.7g.


używanie:


Drożdże suszone fluidalne, bez konieczności wstępnego namnożenia i uaktywnienia. Zalecane jest tylko wykonanie ich wstępnej rehydratacji, które polega na wymieszaniu drożdży w ok. 100ml letniej wody i pozostawić na ok 15minut w pokojowej temperaturze.
Drożdże przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

skuteczność:

Pojedyncza dawka wystarcza na wyprodukowanie do 35 l wina.

UWAGA:
We wszelkich etapach przygotowania szczepionki drożdży wyjątkowo ważne jest zachowanie sterylnych warunków. Szczególna uwagę zwrócić należy na czystość naczynia, w którym namnażane będą drożdże.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.