Menu

PROBIOTICS POLSKA ApiBioFarma Mieszanka Paszowa Uzupełniająca 0,5l

Cechy produktu

  • Producent ProBiotics 

Opis

ProBiotics Polska ApiBioFarma Mieszanka paszowa uzupełniająca dla pszczół wzbogacona o zioła

ApiBioFarma™ to mikrobiologiczny preparat dla pszczół skomponowany na bazie probiotycznych kultur matecznych SCD ProBio Original® i dodatków ziołowych. Wyprodukowany w naturalnym procesie fermentacji.

DZIAŁANIE ApiBioFarma™:
  • Poprawa kondycji osłabionych rodzin pszczelich,
  • Wydłużenie żywotności pszczół robotnic,
  • Stabilizacja dobrostanu rodzin pszczelich,
  • Poprawa procesów trawienia, rozszerzenie strawności pokarmu,
  • Ograniczanie zatruć pokarmowych,
  • Poprawa warunków sanitarnych w gnieździe.

Probiotyki są oryginalnymi żywymi szczepami pożytecznych mikroorganizmów, które podawane człowiekowi albo zwierzętom wywierają na ich organizmy prawidłowy wpływ.
zapewniają one równowagę wśród mikroorganizmów zasiedlających dany organizm. Wśród probiotyków przeważającą grupę stanowią bakterie kwasu mlekowego. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów polepszających strawność pokarmu. Dodatkowo w układzie pokarmowym wykazują widoczną cechę: rozkładają niepożądane komponenty pożywienia. Dzięki czemu pszczoła jest w stanie przetrwać niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego środowiska.

Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym należy zaliczyć fermentację pierzgi.

Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół, powstający z pyłku kwiatowego zmieszanego ze śliną pszczół (szczepionka pożytecznej mikroflory). Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra ubijając go głową. Dzięki temu usuwają tlen z wolnych przestrzeni (nadmiar tlenu mógłby zakłócać cykl fermentacji). Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego rozkładają osłonkę pyłku, uwalniając tym samym białko. Tylko dzięki temu pszczoła może użyć ten najważniejszy element budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż powodujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo-smakowe. Dzięki wytwarzaniu poprzez bakterie kwasów ekologicznych, pH pierzgi obniża się do ok. 4, co wpływa na wytrzymałość pokarmu pszczelego.

Korzyści ze wykorzystywania ProBio Emów™ w hodowli pszczół:
  • Poprawa kondycji rodzin pszczelich;
  • rozszerzenie niepodatności na choroby;
  • Poprawa procesów trawienia;
  • Poprawa warunków sanitarnych w gnieździe.

Zioła zawarte w ApiBioFarma™: liść melisy, liść rozmarynu, liść szałwii, liść orzecha włoskiego, liść mięty, liść pokrzywy, owoc anyżku, czarnuszka, ziele bylicy bożego drzewka.

ApiBioFarma™ jest preparatem gotowym do zastosowania po rozcieńczeniu zdrową wodą.

Nr weterynaryjny: PL 0214826 p.

objętość: 500ml

Sąd Konkursowy Złotego Medalu MTP na Targach POLAGRA PREMIERY 2014 pod przewodnictwem pana prof. Dr hab. Grzegorza Skrzypczaka, Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego
w Poznaniu przyznał Złoty Medal MTP za Preparat probiotyczny dla pszczół ApiBioFarma™.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.