Menu

Aromaty zdrowia, czyli zielnik klasztorny

Cechy produktu

  • Producent Francoreri Paola 

Opis

Średniowieczne ogrody przyklasztorne były niezwykłymi miejscami. Każdy ogród był bowiem częścią normalnego gospodarstwa, które miało zapewnić mnichom samowystarczalność, a jednocześnie urządzano go tak, żeby jego poszczególne komponenty nawiązywały do symboliki raju. Z czasem obszar, na którym uprawiano rośliny użytkowe, zwiększył się i zaczęto kreować osobne części ogrodu z roślinami warzywnymi i ziołami leczniczymi, a w klasztorach powstawały pomieszczenia dla chorych, asygnowane na aptekę oraz mieszkanie dla medyka. W naturalny sposób zakonnicy stali się więc nie tylko specjalistami od spraw ducha, ale też mistrzami w uprawie pożytecznych roślin, a także przyrządzania z nich pysznych potraw i szanowanych preparatów leczniczych.

W książce tej zgromadzono wiedzę poprzez stulecia gromadzoną starannie w klasztorach, dzięki czemu każdy może sprawdzić, po które rośliny najlepiej sięgnąć, urządzając własny ogród, jakie są ich właściwości, jak je uprawiać i kiedy zbierać. Bez wątpienia przydatne także okażą się wskazówki, jak je optymalnie wykorzystać, żeby zadbać o swą urodę, by ich aromat wzbogacał nasze dzieła kulinarne i żeby wzmacniały nasze zdrowie.

Odbiorcy

- każdy, kto marzy o pięknym ogrodzie i bezproblemowej uprawie zdrowych ziół i roślin przyprawowych

- osoby chcące poznać fascynującą historię przyklasztornych ogrodów i klasyczne receptury mnichów

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę

- można tu znaleźć wszystko, co trzeba wiedzieć o uprawie takich lubianych roślin jak koper, czosnek, papryka, bazylia czy rumianek, ale też tych, po które sięgamy rzadziej, jak cynamonowiec, kardamon, szafran czy sandałowiec

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.