Klarowin 10G Do Klarowania Win Białych 401600 Browin
Domowe wino nie za każdym razem jest przezroczyste, dlatego niezbędne może być klarowanie. Niestety nigdy nie możemy być do końca pewni, czy mamy do czynienia ze zmętnieniami spowodowanymi poprzez cząsteczki naładowane dodatnio (np. Białka), czy ujemnie (np. Polifenole) lub inne związki pochodzenia ekologicznego. Zanim zastosujemy mocny środek klarujący, warto zrobić próbek na niepokaźnej próbce wina (ok. 1 L). Pozwolili nam to dobrać właściwy środek klarujący. Cykl klarowania trwa na ogół około tygodnia. Należy jeszcze pamiętać żeby nie przedawkować środków klarujących. W zbyt obszernej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia albo spowodujemy zmianę barwy naszego wina.
Klarowin to skuteczny środek klarujący do win i soków. W jego skład wchodzi bentonit (naładowany ujemnie), który po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne atrybuty adsorpcyjne. Integruje w swojej strukturze rozmaitego typu substancje naładowane dodanie, przede wszystkim białka, jony metali, powodując ich osadzanie na dnie naczynia. Delikatnie rozszerza zasadowość wina. Tworzący się osad jest niedużo zbity i delikatny, nieskomplikowany do sączenia. Wykorzystywany z reguły do win białych i różowych.
widoczne cechy:
• Gramatura 10 g
• Na 10L nastawu
• Do klarowanie win białych i różowych
Sposób użycia:
Odpowiednią porcję Klarowinu wsyp do 100 ml wody i poprawnie wymieszaj. Tak sporządzoną mieszaninę pozostaw na dobę sporadycznie mieszając. Po tym czasie roztwór wlej do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. Tygodniu w formie opadającego na dno osadu.
elementy: bentonit sodowo-potasowy
Masa netto: 10 g