Yerba Verde Mate Green Limon Cytrynowa 500g Verde Mate Green Limon to zielona bezpyłowa mieszanka prosto z dzikich brazylijskich upraw. Dzięki nieskażonej, bogatej w elementy odżywcze glebie uprawa ostrokrzewu nie wymaga wykorzystywania nienaturalnych nawozów ani chemikaliów. Do opakowania trafiają tylko najlepsze, skrupulatnie wyselekcjonowane listki, co widać po strukturze produktu. Naturalny cykl produkcji polegający na suszeniu wyłącznie powietrzem powoduje, że yerba mate zachowuje intensywny zielony kolor, silny cytrynowo-ziołowy aromat i wysokię stężenie naturalnie występującej kofeiny. Dzięki swemu jednostajnemu smakowi sugerowana jest jednocześnie zaawansowanym yerbowiczom jak i tym którzy dopiero rozpoczęli swoją przygodę z tym wyjątkowym naparem. Yerba Mate jako źródło energii i magnezu Yerba Mate jest perfekcyjnym substytutem dla kawy, a pod pewnymi względami jest ona wyraźnie skuteczniejsza. Dodając energii wyrównuje ph krwi i dostarcza cennego magnezu, przez co efekty jej pobudzenia są pokaźnie trwalsze w przypadku innych naparów. Jest w dodatku wyraźnie wydajniejsza, ponieważ jedną porcje suszu można parzyć choćby czterokrotnie. bogactwo Mikroskładników Yerba Mate dostarcza w dodatku wielu cennych komponentów odżywczych takich jak:
- Ksantyny: należą one do stymulantów. Należą do nich kofeina i teobromina, występują dodatkowo w herbacie, kawie i czekoladzie.
- Saponiny: posiadają działanie przeciwzapalne i mogą być efektywne w obniżaniu cholesterolu.
- Polifenole: silne przeciwutleniacze, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i pomagają zachować młodość
- Yerba zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi.
- Letnia woda (30-40°C) da nam wyjątkowo łagodny napar, wówczas susz należy dłużej zanurzać w wodzie,dostać odpowiednią dawkę kofeiny.
- Woda o temperaturze 50-60°C na dodatek idealnie sprawdzi się do długiego parzenia Mate, taki napar możemy wypić choćby pod wieczór.
- 70-80°C da nam konwencjonalną moc Yerba Mate, czyli potężna kofeinowa dawka energii.
- Woda 90°C nad wyraz prędko zaparzy nam yerbe, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar.