Menu

Copaiba

Cechy produktu

  • Producent DoTerra 

Opis

W medycynie konwencjonalnej olejek eteryczny Copaiba był szeroko używany przez rdzennych mieszkańców Amazonii, a obecnie rozprzestrzenia się na całym świecie.

Olejek eteryczny Copaiba doTERRA jest pozyskiwany z amazońskiego lasu deszczowego w Brazylii. Szuka się zdrowych drzew Copaiba, które posiadają pnie o dużej średnicy. Gigantyczne drzewa copaiba posiadają bardzo wysokie pnie z których pozyskuje się lepką ą żywiczną ciecz. Copaiba kwitnie na żółto i daje czerwonawe owoce.

przejrzyj krótki film pokazujący jak z drzewa pozyskuje się olejową żywicę. W każdym sezonie jedno drzewo może dostarczyć do dwunastu litrów żywicy!

Olejek eteryczny jest ekstrahowany z tego żywicznego materiału w procesie destylacji parą wodną. Lecz sama żywica może zmienić swój odcień w zależności od stosunku żywicy do olejku eterycznego, po oddestylowaniu olejku, powinien on kolor jasnożółty z lekko gorzkim smakiem. Olejek eteryczny Copaiba ma ciepły, drzewny zapach i posiada naturalnie występującą beta-kariofylen, dzięki temu jest popularnym dodatkiem do wielu zabiegów spa.

Podobnie jak kadzidło, istnieje sporo gatunków, w tym Copaifera officinalis, Copaifera langsdorffii i Copaifera reticulata. Różnice pomiędzy gatunkami są małe.

Aktywne elementy olejku Copaiba są dość potężne, składają się zwykle z terpenów, które posiadają znaczący wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Na szczęście dla nas większość skutków ubocznych terpenów znajdujących się w olejku są szczególnie prawidłowe dla naszego zdrowia. Jeśli jednak użyjesz zbyt dużo tego silnego oleju możesz wywołać problemy żołądkowe. Alergie na ten olejek są rzadkie i można je stosować jednocześnie do miejscowych zastosowań jak i w stanie rozproszonym w aromaterapii.

Olejek eteryczny Copaiba został dość prawidłowo zbadany i znany jest z wielu parametry terapeutycznych i złożonego składu chemicznego. Posiada sporo elementów chemicznych, lecz głównymi składnikami aktywnymi są:

  • Beta-kariofilen
  • Kwas danielowy
  • Alfa-copaene
  • Beta-bisabolen
  • Alfa-bergamoten

Olejek Copaiba doTERRA jest unikatowy. Jest to mieszanka czterech zróżnicowanych gatunków drzew Copaiba. Zmieszanie czterech gatunków widocznie rozszerza potencjał terapeutyczny. Zwiększa siłę i zwiększa dostatek tej mocy. Ta kombinacji nie wyszukasz nigdzie indziej. Jest naprawdę unikatowy.

Olejek eteryczny Copaiba pochodzi z żywicy drzewa copaiba, które może rosnąć powyżej 30 metrów i występuje w tropikalnej Ameryce Południowej. Olejek Copaiba jest szeroko używany w produktach kosmetycznych, w tym w mydłach, kremach, lotionach i perfumach. Od XVI wieku olejki eteryczne Copaiba są użytkowane w klasycznych praktykach zdrowotnych poprzez mieszkańców północnej i północno-wschodniej Brazylii.


Część roślinna
Żywica z Copaifera reticulata, officinalis, coriacea i langsdorffii


Główne elementy
Kariofilen

OPAKOWANIE: 15ML

AROMATERAPIA (ultradźwiękowy dyfuzor)

Aby uspokoić emocje sugeruję regularnie używać tego oleju przez cały dzień. Żeby podnieść nastrój połącz olejek Copaiba z olejkami cytrusowymi. Połączenie z jodłą syberyjską albo olejem kwiatowym spowoduje, że ta mieszanka będzie głęboko relaksująca i kojąca dla ciała.

Dzięki zapachowi prosto z Amazonii, zaledwie kilka minut od nas olejek Copaiba przeniesie Cię do cudownego, amazońskiego lasu deszczowego. Użyj w dyfuzorze mieszanki olejków:
4 krople olejku Copaiba
3 krople olejku Cedarwood
2 krople olejku Lime

Jak innowacyjnać kiedy mamy już olejek eteryczny?

sprawdź na skórze, czy nie masz uczulenia na olejek. Jedną kroplę olejku nanieś na skórę w okolicy nadgarstka albo w zgięciu łokcia. Jeśli nie wystąpi reakcja na olejek (świąd, zaczerwienienie), wówczas możesz bezpiecznie stosować ten olejek.

Sposoby stosowania olejku:

1. Rozpuść olejek w oleju nośnym (olej migdałowy, jojoba, kokosowy, czy oliwa z oliwek) i wcieraj w skórę w miejscu gdzie występuje problem. Olejki eteryczne fantastycznie wchłaniają się, kiedy są nanoszone na podeszwę stopy u nasady palców.

2. Wkrop kilka kropli olejku do swojego ulubionego kremu.

3. Wkrop olejek do balsamu do ciała i używaj po kąpieli.

4. Wkrop olejek do swego szamponu do włosów albo odżywki.

5. Użyj jednej kropli olejku na pastę do zębów znajdującą się na szczoteczce.

6. Wkrop olejek do płynu do płukania jamy ustnej.

7. Ulubiony olejek zabieraj ze sobą na masaż i niech masażysta dodaje go do oleju nośnego, którego używa w czasie masażu.

8. Wcieraj olejek bezpośrednio we włosy po ich umyciu.

9. Wkrop kilka kropli olejku do kieszonkowego inhalatora i często sięgaj po niego.

10. Użyj 10-15 kropli do terapeutycznej kąpieli. Rozpuść olejek w drobnej ilości oleju nośnego i dopiero wlej do wanny z wodą o temperaturze nie wyższej aniżeli 40-42 C.

11. Użyj olejek do kąpieli stóp albo rąk jeśli marzną ci ręce i stopy. Ci trzeba około 10 kropli olejku wcześniej wymieszanego z olejem nośnym.

12. Użyj dyfuzora ultradźwiękowego – wkrop 5-6 kropli olejku do wody znajdującej się w dyfuzorze.

Ostrożnie używaj olejków w bezpośredniej okolicy oka. Olejki nie rozpuszczają się w wodzie, dlatego by się lepiej wchłaniały należy je rozpuszczać w oleju nośnym (np. Olej kokosowy albo inny roślinny). Jeśli olejek dostanie się do oka przemyj je olejem nośnym, mlekiem, lecz nie wodą. Następnie udaj się do lekarza.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.