Menu

Urządzenie do gotowania w próżni Sous Vide CSC-20/2

Cechy produktu

  • Producent Vac-Star 

Opis

CSC-20/2 to profesjonalne progresywne urządzenie szwajcarskiej marki Vac-Star przeznaczone do gotowania w próżni. Urządzenie jest całkowicie produkowane ze stali nierdzewnej. Cyfrowe sterowanie. Regulator temperatury PID zagwarantuje precyzyjność pomiaru temperatury w zakresie do 0,2°C. Model o podwójnej objętości - 2x 20 l. Gotowanie w próżni, tzw. Sous vide to prekursorska metoda służąca w głównej mierze podniesieniu jakości przyrządzanej potrawy. Pozwala na zachowanie pierwotnego wyglądu i struktury towaru w czasie gotowania. Potrzebnym elementem procesu jest pakowarka próżniowa, bo produkt musi być zapakowany próżniowo do woreczka z wysoko barierowej folii. Zapakowany próżniowo produkt (najlepiej przyprawiony) wrzucamy do urządzenia do gotowania i uzyskujemy potrawę o niezwykłych właściwościach smakowych. Temperatura w produkcie jest monitorowana przez sondę (nie stanowi standardowego wyposażenia urządzenia CSC-09). Produkty gotowane próżniowo widocznie mniej tracą na wadze (około 10% w stosunku do gotowania konwencjonalnego). Zyskujemy od razu produkt o widocznie wydłużonym terminie przydatności do spożycia, w dodatku subtelny w smaku i zdrowy. Dzięki zamknięciu potrawy w próżni nie traci ona cennych witamin i soków. Wymagawyraźnie mniej przypraw, bo produkty nie tracą naturalnych soków, które skondensowane pozostają w potrawie. Gotowanie sos vide nie wymaga wysokiej temperatury oczywistej dla gotowania konwencjonalnego, bo odbywa się istotnie poniżej temperatury wrzenia i jest różnorodne w zależności od rodzaju produktu: wołowina, ryba - od 58 do 60°C wieprzowina - od 65 do 66°C cielęcina - od 65 do 68°C drób - od 65 do 71°C warzywa - od 80 do 85°C Mimo iż gotowanie odbywa się w niskich temperaturach, jest to kompletnie bezpieczne dla zdrowia, bo produkty są zapakowane próżniowo, nie ma więc tlenu powodującego powstawanie bakterii i drobnoustrojów. Poza tym produkty są poddawane dosyć długiemu działaniu temperatury, co zapewnia unieszkodliwienie jakichkolwiek drobnoustrojów. Na korzyść urządzenia do gotowania w próżni działa jeszcze jedno - pozbycie się kuchennych aromatów, które podczas gotowania klasycznego bywają nieznośne. Źródło danych o metodzie sous vide Łukasz Konik Do urządzenia można dokupić następujące części: sondę termiczną taśmę do sondy cieplnej, która zabezpiecza woreczek po wbiciu sondy w potrawę

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.