Opis
Probiotyk zawierający szczepy bakterii kwasu mlekowego, stosowany po antybiotykoterapii.
Do nowoczesnania dietetycznego:
- przy
zaburzeniach ze strony układu pokarmowego w trakcie i po
antybiotykoterapii celem odbudowania fizjologicznej flory jelitowej. - wspomagająco przy leczeniu biegunek infazyjnych również pochodzenia wirusowego
- dla zachowania korzystnej pracy jelit i wspomagania (poprawy) cyklu trawienia w przewodzie pokarmowym
- przy wystąpieniu tzw. Biegunki podróżnych
Dawkowanie
1-2 kaps. 3 x dziennie przez 2 tygodnie do 1 miesiąca, następnie można stosować do 2 kaps. Na dobę.
Najlepiej spożywać z dużą ilością płynu w trakcie posiłku lub godz. Przed
posiłkiem. Po zakończonej kuracji antybiotykowej zaleca się spożywanie
preparatu przez 3 tygodnie.
Skład
1 kapsułka zawiera 1,6 x 10^9 CFU* bakterii kwasu mlekowego:
Lactobacillus acidophilus La-5: 37,5%
Lactobacillus Brodecki subs. Bulgaricus Lb-Y27: 25%
Bifidobacterium lactis Bb-12: 37,5%
*CFU – jednostka formowania kolonii (ang. Colony forming unit)
Substancje pomocnicze: mleko w proszku odtłuszczone, wyciąg z drożdży, sodu askorbinian, magnezu stearynian, inozytol, sodu glutaminian, sodu algininian, glukoza bezwodna.
Osłonka kapsułki: żelatyna, dwutlenek tytanu
Przeciwwskazania
Nadwrażliwość na substancje czynne albo na którąkolwiek substancję pomocniczą, nadwrażliwość na białko mleka krowiego
Działanie
To preparat zawierający wyselekcjonowane szczepy żywych kultur bakterii probiotycznych z typu Lactobacillus acidophilus (La-5), Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus (Lb-Y27), Bifidobacterium lactis (Bb-12); TRILAC® należycie działa na przewód pokarmowy człowieka, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, które zniżając pH w przewodzie pokarmowym pozwalają na rozwój dobrej flory jelitowej, a także zapobiegają osiedlaniu się i rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych.
Skład bakterii w leku TRILAC® został przypasowany następująco:
Lactobacillus acidophilus (La-5) kolonizuje i rozmnaża się w jelicie cienkim i grubym. Kreuje prawidłowe warunki do rozwoju Bifidobacterium lactis (Bb-12), bakterii, których ilość w przewodzie pokarmowym maleje u osób starszych. Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus (Lb-Y27) nie należy do naturalnej, stałej flory jelitowej, lecz jest ważny dla środowiska przewodu pokarmowego, ponieważ produkuje naturalne związki o właściwościach antybiotycznych.