W każdej domowej spiżarni można znaleźć zapasy przetworów warzywnych i owocowych, takich jak konfitury wiśniowe, powidła śliwkowe, dżemy malinowe, marynowane pieczarki i kiszone ogórki. Dzisiaj nie wyobrażamy sobie smacznego obiadu bez marynowanych grzybków, patisonów, marynowanej papryki, konserwowych ogórków czy kwaszonej kapusty. Nic tak jak przecier pomidorowy czy ogórkowy nie podkreśla smaku domowej zupy. Pasztety warzywne i pasty kanapkowe urozmaicają śniadania. A marmolady owocowe i kompoty dodają słodyczy deserom i ciastom. Kiedyś o sezonowych warzywach czy owocach w środku zimy można było zapomnieć. Dzisiaj po wszystkie przetwory warzywne i owocowe możemy sięgnąć kiedy tylko mamy na nie ochotę. Sklepowe półki uginają się od przetworów i konserwowych warzyw, które niczym nie różnią się od tych domowych.