Dzięki nim potrawy nabierają niepowtarzalnego smaku, intensywnego aromatu, określonego charakteru i wyrazu. Używa się ich w każdej części świata. Pobudzają nasze kubki smakowe i powodują szybszą przemianę materii. Przyprawy i zioła są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Przyprawy występują w różnych formach. W postaci owoców np. pieprzu, korzeni np. imbir, kory np. cynamon, minerału np. sól czy jako sproszkowanych warzyw np. czosnek, pietruszka. Często na sklepowych pólkach znajdziemy mieszanki przypraw np. curry. Zioła to zazwyczaj wysuszone liście krzewów i roślin np. majeranek. Przyprawy i zioła oprócz walorów smakowych mają właściwości zdrowotne. Pomagają zachować odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu, a nawet mają właściwości odchudzające. Warto próbować nowych przypraw w swojej kuchni.