Wypijane do posiłków, na spotkaniach z przyjaciółmi, na imprezie lub bez okazji dla relaksu. Alkohole obecne były przy stole od zawsze i towarzyszą przeróżnym okazjom. Często dodawane do potraw i dań lub serwowane do posiłków. Odpowiednio dobrany do określonej potrawy staje się sztuką i ma właściwości zdrowotne, np. odpowiedni aperitif podawany jest przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu, a digestif, smakowany po posiłku, dla lepszego trawienia. W różnych krajach do tego samego dania często podawane są inne alkohole. Najpopularniejsze połączenia to czyste wódki podawane do zimnych przekąsek, białe wina do ryb i białego mięsa, czerwone do czerwonego mięsa i potraw mącznych i serów, likiery do deserów. Ich wybór powinien zależeć w głównej mierze od gustu i preferencji. W kategorii alkoholi znajdziesz szeroki wybór win, wódek, likierów, brandy, tequili, koniaków, wermutów, whisky, a także piw w atrakcyjnych cenach.