znakomity trunek, który powstaje w 100% z winogron szczepu Pinot Noir, uprawianych w dolnych dolinach Waihopai, a także Wairau, w górnej dolinie Brancott i na wybrzeżu Kekerengu. Owoce zbierane są ręcznie, a tworzone z nich wino leżakuje przez 11 miesięcy w dębowych beczkach.
Nowozelandzki napój cechuje się barwą jasnego granatu. Otwiera się wytrawnym aromatem dojrzałej, czerwonej wiśni i soczystych jeżyn z nutą dymnego dębu. Na podniebieniu przyjemnie zaokrąglony, o subtelnie słodkim smaku śliwek, wiśni, jeżyn, połączonych z dębowymi taninami.
Wino sugerowane do serwowania z daniami z dziczyzną, jagnięciną, ptactwem i rybami (szczególnie smażonym tuńczykiem i miecznikiem).
Winiarnia Astrolabe należy do Simona i Jane Waghornów. Winiarska kariera Simona trwa już blisko czterdzieści lat, z czego połowę poświęcił on właśnie Astrolabe. Nazwa przedsięwzięcia pochodzi od okrętu francuskiego podróżnika i badacza Jules'a Dumont d'Urville'a - w 1827 roku na pokładzie l'Astrolabe Dumont 1827 przybił do wybrzeży Nowej Zelandii. Ekspedycja Dumonta zbadała w dodatku m.in. Południowo-wschodnie wybrzeże Australii, Tasmanię i wyspy Fidżi. Astrolabium to ponadto przyrząd nawigacyjny, a samemu Waghornowi słowo to kojarzy się z przygodą, wolnością, precyzją i ekscytującą podróżą. Takie też skojarzenia budzić mają być wina spod znaku Astrolabe.
w sytuacji zainteresowania konkretnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem.