,,Bilety" do sklepu - kartki żywnościowe, bony, bilety towarowe, karty zaopatrzenia czy wkładki zaopatrzeniowe - w XX w. Towarzyszyły niemal każdemu pokoleniu Polaków. Po raz pierwszy pojawiły się w czasie I wojny światowej i były użytkowane aż do zakończenia wojny polsko-bolszewickiej.
Po raz drugi reglamentacja kartkowa została wprowadzona w czasie II wojny światowej. Tym razem kartki gościły na rynku pokaźnie dłużej - z krótką przerwą aż do 1953 r. Wreszcie w 1976 r. Rozpoczął się kolejny okres reglamentacji artykułów pierwszej potrzeby.
Od tego czasu,,bilety" były codziennością Polaków aż do upadku komunizmu w 1989 r. Jakie towary podlegały reglamentacji$969 Wszystkie, które były deficytowe. W latach powojennych na kartki sprzedawano m.in.
chleb, mąkę, kaszę, ziemniaki, warzywa, mięso, masło, cukier, słodycze, mleko, kawę, herbatę, sól, ocet, opał, naftę, zapałki, przyprawy, a choćby pończochy, mydło i środki piorące. W latach 70. Pojawiły się bilety towarowe na cukier, lecz prawdziwy wysyp kartek nastąpił w 1981 r.
Wówczas,kupić w sklepie mięso, masło, olej, kaszę, mąkę, płatki zbożowe, ryż, cukier, czekoladę, cukierki, alkohol czy papierosy, trzeba było mieć specjalną kartkę.,,Bilet" potrzebny był także do zakupu proszku do prania, artykułów dla niemowląt, mydła czy benzyny.
Lokalnie reglamentacja obejmowała także takie towary, jak ubrania zimowe, obuwie, dywany, artykuły szkolne czy obrączki ślubne. Przydziały były uzależnione od wykonywanej pracy, miejsca zamieszkania, ale także wieku, a czasem nawet wyznania.
Co charakteryzowało kolejne okresy reglamentacji kartkowej$970 W jakich okolicznościach rządzący sięgali po to narzędzie dostosowywania rynku$971 Czemu miało ono służyć$972 Jakie były przydziały i komu przysługiwały$973 Czy wprowadzanie reglamentacji przynosiło zamierzony skutek$974 Jakie były reakcje ludności i konsekwencje społeczne takiej polityki gospodarczej$975 - na te i inne pytania stara się odpowiedzieć autor.
Książka stanowi pierwsze całościowe naukowe opracowanie tematu sprzedaży kartkowej w PRL. Jest nie tylko nieprzeciętnym studium handlu w dobie gospodarki centralnie sterowanej, ale także opisuje realia życia codziennego w okresie Polski Ludowej.
rekomendowana jako lektura dla studentów historii, politologii, ekonomii i kierunków związanych z zarządzaniem kryzysowym. Ochoczo sięgną po nią także wszyscy niebanalny się XX-wieczną historią Polski.
Nagrody: o najlepsza książka historyczna I półrocza 2018 (nagroda użytkowników w kategorii Okiem badacza) w Plebiscycie Historia zgromadzona organizowanym przez histmag.org i granice.pl o Honorowe wyróżnienie w konkursie o Nagrodę im.