OPIS Erytrytol erytrol erythritol naturalny niskokaloryczny 500g Targroch -słodzik, który ma zaledwie 0,2 kcal-posiada zerowy indeks glikemiczny-hamuje działanie bakterii powodujących ubytki w zębach-wspaniały zamiennik konwencjonalnego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego artykułu. Jest to słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Erytrytol naturalnie występuje w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona i w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam cykl, jak przy produkcji serów, lecz zamiast mleka stosowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to zastosowanie glukozy i najróżniejszych gatunków drożdży lub glicerolu, jeszcze z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Można go stosować jako zamiennik konwencjonalnego cukru, który szczególnie przypomina swym wyglądem. Idealnie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, deserów i jako składnik ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty. W trakcie spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Jego zasadniczą przewagą nad cukrem jest przede wszystkim jego niska zawartość kalorii, a także to,ma zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie unosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii”. Spomiędzy występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego znakomicie nada się dla osób kontrolujących kalorię, a także na redukcji. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie. Prawie w pełni jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Nie powinny go stosować dzieci poniżej 3 roku, życia ze względu na nie do końca rozwinięty układ pokarmowy, po za tym nie posiada on przeciwwskazań i skutków ubocznych. ElementyErytrytol Masa netto: 500 g Wartość odżywcza artykułu w 100 g:Wartość energetyczna: 0 kJ / 0 kcalTłuszcz: 0 g- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0 gWęglowodany: 100 g- w tym cukry: 0 gBłonnik: 0 gBiałko: 0 gSól: 0 g SPOSÓB użycia:Stosować w taki sam sposób, jak zwykły cukier. W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy wykorzystać proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu aby zachować tę samą słodkość. Nie poleca się wykorzystywania erytrytolu do wypieku ciast drożdżowych, ponieważ wpływa on na spowolnienie wyrastania ciasta. INFORMACJA O ALERGENACHW zakładzie pakowane są w dodatku: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, najróżniejsze orzechy. Pomimo dołożenia wszystkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych minimalistycznców. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.