OPIS Erytrytol 1kg słodzik stołowy 1000g Intenson -słodzik, który ma zaledwie 0,2 kcal -ma zerowy indeks glikemiczny -hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach -świetny zamiennik konwencjonalnego cukru Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona, a także w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Ma zerowy indeks glikemiczny, a co z tego wynika nie podciąga poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest,,słodzikiem bez kalorii". Spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego znakomicie nada się dla osób kontrolujących kalorię, a także na redukcji.W przemyśle pozyskiwany jest przez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, lecz zamiast mleka stosowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to zastosowanie glukozy i różnych gatunków drożdży lub glicerolu, na dodatek z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Po spożyciu jest błyskawicznie eliminowany z organizmu. Może być używany przez diabetyków. Zaletą tego artykułu jest to, iż spożyty nawet w sporych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany poprzez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie. Prawie kompletnie jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który nad wyraz przypomina swoim wyglądem. Świetnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów i jako element ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm przez pełnienie funkcji antyoksydantu, a także ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich zgubnym działaniem. Dodatkowo zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi przez bakterie typu Streptococcus, które mogą wywoływać ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej stosowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia oraz produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swej diety cukier. Nie pełni on tylko roli słodzika, używany jest w dodatku jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu, a także jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy i smaku towaru. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy użyć proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu.Dodawany jest niejednokrotnie w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce użytkowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni produkt przed zepsuciem. Składniki100% erytytol. Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz 0 g Węglowodany, w tym: - cukry, - skrobia, - alkohole wielowodorotlenowe 99 g 0 g 0 g 99 g Białko 0 g SPOSÓB zastosowaniaMoże być użytkowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Należy pamiętać, iż nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. INFORMACJA ALERGENNAWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.