Drobno zmielony puder ksylitolowy w formie naśladującej tzw.,,cukier puder". Idealny do ciast, deserów i słodkich przekąsek.
Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, lecz działającym na organizm z zupełnie odwrotnym wynikiem.
Jest tzw. Alkoholem cukrowym, uzyskiwanym głównie z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.
Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niedużym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest wyjątkowo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. W dodatku mieści prawie dwa razy mniej kalorii aniżeli cukier. Powiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu wznosi odporność organizmu. Przywraca właściwe pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii, a tym samym zmniejsza ryzyko powstania zapalenia ucha środkowego i alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest sprawnym środkiem przeciwko zgubnym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. również łaknienie cukru.
Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest znaczny (pieczenie, gotowanie, mrożenie).
KSYLITOL generuje w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi" bakterie i komórki rakowe), a więc wyodrębniony jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
- zapaleniu ucha środkowego,
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
- infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),
- nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,
- likwiduje niemiły zapach z ust,
w dodatku:
- stosowany jako środek ograniczający ryzyko powstania bakteryjnego zakażenia płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Przy kandydozie).
KSYLITOL jednakowo słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zniża łaknienie na słodycze.
Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wyróznione jest dochodzić do tej ilości stopniowo (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w niedługim czasie, jaki niezbędny jest na powiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego również nie należy podawać ksylitolu niewiele znaczącym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, że docelowo wskazane jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.
pojemność: 250g pudru
Producent: DANISCO FINLANDIA