Czekolada ciemna
Opakowanie: granulki 200g
Prawdziwa gęsta czekolada ciemna do picia na gorąco, wyrabiana rzemieślniczymi metodami w sercu Beskidu Żywieckiego. Rafinowana i konszowana min. 48h. Gęsta, aksamitna i aromatyczna czekolada na gorąco bez dwóch zdań poprawi nam nastrój w chłodniejsze dni.
Czekolada powstała z mieszanki ziaren kakao pochodzących z Ekwadoru – szlachetnej odmiany CN (Cacao Nacional). Dzięki pokaźnej zawartości kakao (80%) czekolada jest istotnie aromatyczna i intensywna.
Skład: ziarna kakaowca (Ekwador National Arriba), cukier trzcinowy nierafinowany
Przygotowanie podczas przygotowywania należy uważać żeby nie doprowadzić czekolady do wrzenia, jedynie podgrzać do ok. 60 – 70 poziomów cały czas powoli mieszając.pokazujemy 2 propozycję przygotowania czekolady na gorąco. Sugestia 1
Filiżanka nad wyraz gęstej ciemnej czekolady. Porcja 140 ml – filiżanka
- Przygotuj ok. 70 ml śmietanki 18 % (albo 35 ml śmietanki 30% i 40 ml mleka).
- Dodaj ok. 70 gr czekolady.
- Podgrzewaj do ok. 60 – 70 stopni powoli mieszając, aż do momentu, kiedy czekolada rozpuści się.
- Po roztopieniu czekolada jest gotowa do picia.
Kubek ciemnej czekolady do picia Porcja ok. 230 ml – kubek
- Przygotuj 200 ml mleka
- dodaj 2 łyżki stołowe czekolady (ok. 30 gr).
- Podgrzewaj cały czas mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się czekolady.