Tytuł Wzory żywienia polskich sportowców w kontekście częstości spożycia żywności i preferencji pokarmowych Autor Frączek Barbara Język polski Wydawnictwo AWF Kraków ISBN 978-83-628-9134-4 Rok wydania 2013 Kraków Wydanie 1 liczba stron 145 Format pdf Spis treści 1. Rola żywienia w sporcie – znaczenie składników pokarmowych i rekomendacje żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie...5
2. Preferencje pokarmowe jako czynnik wpływający na dobór żywności poprzez konsumenta...12
I. CEL PRACY.....15
II. METODYKA BADAŃ....17
1. Materiał badawczy – charakterystyka grupy sportowców...17
2. Metody badań...19
2.1. Kwestionariusze ankiety.....19
2.2. Metody statystyczne....22
2.2.1. Dwuczynnikowa analiza wariancji (ANOVA)...22
2.2.2. Analiza czynnikowa...22
2.2.3. Analiza skupień....24
2.2.4. Testy: chi-kwadrat, z(z poprawką Bonferroniego),różnic między wskaźnikami struktury....25
2.2.5. Korelacje r Pearsona....25
III. WYNIKI....26
1. Nawyki żywieniowe sportowców....26
1.1. Ocena stopnia rozpowszechnienia korzystnych zwyczajów żywieniowych w grupie sportowców....29
2. Częstość spożycia grup żywności poprzez zawodników w odniesieniu do stopni piramidy
żywieniowej dla sportowców....29
2.1.Średnia częstość spożycia grup żywności...29
2.2. Analiza skupień w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....32
3. Częstość spożycia produktów spożywczych poprzez sportowców w zależności od płci, charakteru uprawianej dyscypliny i poziomu sportowego....35
3.1. Częstość spożycia poszczególnych produktów spożywczych – różnice między produktami i róż
nice międzygrupowe...35
3.2. Analiza porównawcza częstości spożycia produktów spożywczych o różnorodnej wartości odżywczej, zalecanych i niezalecanych w żywieniu sportowców..64
3.3. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zachowań żywieniowych sportowców dotyczących częstości spożycia wybranych produktów spożywczych
...68
4.Wzory żywienia sportowców w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych...71
4.1. Analiza czynnikowa w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....76
4.2. Analiza skupień w oparciu o czynniki wskazane w analizie czynnikowej....76
5. Preferencje pokarmowe zawodników....80
5.1. Średnia preferencja produktów spożywczych....80
5.2. Wzory żywienia sportowców w kontekście preferencji produktów spożywczych (analiza czynnikowa i analiza skupień)....89
6. Analiza korelacji miedzy preferencjami pokarmowymi a częstością spożycia produktów spożywczych....99
IV. DYSKUSJA.....104
1. Wzory żywienia polskich sportowców w aspekcie wartości odżywczej pro duktów spożywczych, preferencji pokarmowych i zaleceń żywieniowych dla
osób o wysokiej aktywności fizycznej...104
2. Sposób od żywienia polskich sportowców trenujących wyczynowo w odniesieniu do polecanej częstości spożycia produktów spożywczych, preferencji pokarmowych i w porównaniu z zachowaniami żywieniowymi
sportowców z innych krajów....108
V. WNIOSKI....125
LITERATURA......127
STRESZCZENIE....141
SUMMARY.....143
ANEKS.....145
68
71
71
76
80
80
89
99
2. Preferencje pokarmowe jako czynnik wpływający na dobór żywności poprzez konsumenta...12
I. CEL PRACY.....15
II. METODYKA BADAŃ....17
1. Materiał badawczy – charakterystyka grupy sportowców...17
2. Metody badań...19
2.1. Kwestionariusze ankiety.....19
2.2. Metody statystyczne....22
2.2.1. Dwuczynnikowa analiza wariancji (ANOVA)...22
2.2.2. Analiza czynnikowa...22
2.2.3. Analiza skupień....24
2.2.4. Testy: chi-kwadrat, z(z poprawką Bonferroniego),różnic między wskaźnikami struktury....25
2.2.5. Korelacje r Pearsona....25
III. WYNIKI....26
1. Nawyki żywieniowe sportowców....26
1.1. Ocena stopnia rozpowszechnienia korzystnych zwyczajów żywieniowych w grupie sportowców....29
2. Częstość spożycia grup żywności poprzez zawodników w odniesieniu do stopni piramidy
żywieniowej dla sportowców....29
2.1.Średnia częstość spożycia grup żywności...29
2.2. Analiza skupień w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....32
3. Częstość spożycia produktów spożywczych poprzez sportowców w zależności od płci, charakteru uprawianej dyscypliny i poziomu sportowego....35
3.1. Częstość spożycia poszczególnych produktów spożywczych – różnice między produktami i róż
nice międzygrupowe...35
3.2. Analiza porównawcza częstości spożycia produktów spożywczych o różnorodnej wartości odżywczej, zalecanych i niezalecanych w żywieniu sportowców..64
3.3. Ocena stopnia rozpowszechnienia prawidłowych zachowań żywieniowych sportowców dotyczących częstości spożycia wybranych produktów spożywczych
...68
4.Wzory żywienia sportowców w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych...71
4.1. Analiza czynnikowa w kontekście częstości spożycia produktów spożywczych....76
4.2. Analiza skupień w oparciu o czynniki wskazane w analizie czynnikowej....76
5. Preferencje pokarmowe zawodników....80
5.1. Średnia preferencja produktów spożywczych....80
5.2. Wzory żywienia sportowców w kontekście preferencji produktów spożywczych (analiza czynnikowa i analiza skupień)....89
6. Analiza korelacji miedzy preferencjami pokarmowymi a częstością spożycia produktów spożywczych....99
IV. DYSKUSJA.....104
1. Wzory żywienia polskich sportowców w aspekcie wartości odżywczej pro duktów spożywczych, preferencji pokarmowych i zaleceń żywieniowych dla
osób o wysokiej aktywności fizycznej...104
2. Sposób od żywienia polskich sportowców trenujących wyczynowo w odniesieniu do polecanej częstości spożycia produktów spożywczych, preferencji pokarmowych i w porównaniu z zachowaniami żywieniowymi
sportowców z innych krajów....108
V. WNIOSKI....125
LITERATURA......127
STRESZCZENIE....141
SUMMARY.....143
ANEKS.....145
68
71
71
76
80
80
89
99