Menu

Historia podlaskich smaków- bezpłatny odbiór zamówień w Krakowie (płatność gotówką lub kartą). (opr. twarda)

Cechy produktu
  • ISBN 9788364319006 
  • Oprawa twarda 
  • Autor Andrzej Fiedoruk 
  • Wydawnictwo Dorzecze 
  • Ilość stron 224 
  • Rok wydania 2018 
Opis
"O sensie jakiejkolwiek kuchni narodowej możemy mówić jedynie wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża,stwarzającymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju. Wie o tym świetnie Andrzej Fiedoruk, od lat konsekwentnie opisujący historię i tradycje swego rodzinnego gniazda - Podlasia. Jego najnowsze dzieło „Historia podlaskich smaków” to najmocniej kompetentny wykład o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości tego regionu, jednego z najwspanialszych w dzisiejszej Polsce, bowiem głęboko i bez reszty zanurzonego w wielokulturowej tradycji niegdysiejszej Rzeczypospolitej. Czytając Fiedoruka rozumiemy wspaniale nie wszystkim przecież objawioną prawdę, iż gotowanie to nie tylko zbiór pewnych czynności, posiadających na celu przygotowanie strawy,zwykle składnik kultury, wręcz jej emanacja. Nie wyobrażam sobie nikogo, kto chcąc poprawnie poznać podlaską tradycję nie umieściłby dzieła Fiedoruka na swej liście lektur obowiązkowych." Robert Makłowicz
Opinie - 0 opinii + Dodaj opinie

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.